Άρθρο Localit 11 Αυγούστου, 2021

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από τα συστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για τη διαρροή σε παράνομους ιστότοπους αρχείων και εγγράφων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων με σκοπό τον εκβιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή λύτρων ενημερώνει, με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως, δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα με την αποστολή κακόβουλου λογισμικού (τύπου ransomware).
Στην ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ” ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υφίσταται μικρή διαρροή ορισμένων απλών προσωπικών δεδομένων (π.χ. όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση) φυσικών προσώπων, τα οποία περιέχονταν ως επί το πλείστον σε διοικητικά έγγραφα, κάποια εκ των οποίων ήταν αναρτητέα εκ του νόμου στο διαδίκτυο (Διαύγεια).
Η διαρροή των αρχείων και των εγγράφων αυτών δεν έλαβε χώρα στο νόμιμο και ελεύθερο διαδίκτυο, αλλά σε παράνομους ιστότοπους, με σκοπό τον εκβιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή λύτρων”.

Παράλληλα ο Δήμος Θεσσαλονίκης  υπενθυμίζει ότι, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Κυβερνοασφάλειας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ιχνηλάτηση και διαλεύκανση του περιστατικού της κυβερνοεπίθεσης, ενώ παράλληλα έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, με σκοπό τη σταδιακή επαναλειτουργία των δομών και υπηρεσιών του Δήμου σε ασφαλές περιβάλλον και την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

Τέλος επισημαίνει  ότι “η αναδημοσίευση των παραπάνω εγγράφων και αρχείων σε νόμιμες ιστοσελίδες συνιστά παράνομη επεξεργασία και διώκεται ποινικά βάσει του άρθρου 38 του Ν.4624/2019.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Δήμου Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dpothessaloniki@gmail.com”.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΣΜΕΔΕΚΕΜ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων…

Ρεπορτάζ 29 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: ανανεώνεται ο στόλος Καθαριότητας

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού παρέλαβε το πρώτο από τα επτά νέα οχήματα που θα ενισχύσουν…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…