Άρθρο Localit 04 Δεκεμβρίου, 2014

Διαμαρτυρία ΕΝΠΕ για τις παρακρατήσεις οφειλών Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου

ΕΝΠΕΤην ανάκληση της υπουργικής Απόφασης με την οποία παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών ποσά που αφορούν οφειλές πρώην κρατικών φορέων για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου – αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στις Περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους – ζητά η ΕΝΠΕ.

Σχετική επιστολή απέστειλε στους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστός.

Όπως τονίζει η ΕΝΠΕ «η δαπάνη από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου, μεταφέρθηκε στις αιρετές Περιφέρειες μαζί με τη συντήρηση ολόκληρου του οδικού δικτύου. Μεταφέρθηκε δηλαδή στις αιρετές Περιφέρειες η αρμοδιότητα συντήρησης εκατοντάδων χιλιομέτρων οδικού δικτύου που ανήκε στο Κεντρικό Κράτος, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Αντιθέτως, μαζί με την αρμοδιότητα περιήλθαν στις Περιφέρειες και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ των πρώην Κρατικών Φορέων που ασκούσαν την αρμοδιότητα αυτή. Χρέη που καλούμαστε σήμερα παρανόμως να αποπληρώσουμε με παρακρατήσεις από τους πενιχρούς αυτοτελείς πόρους των Περιφερειών οι οποίοι καλύπτουν τα λειτουργικά μας έξοδα.  Εμφανίζονται δηλαδή, με τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α., οι αιρετές Περιφέρειες ως οφειλέτες, μιας αρμοδιότητας που δεν τους ανήκε».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η πρόβλεψη της Κ.Υ.Α. για παρακράτηση του ποσού αυτών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών που αφορούν τα λειτουργικά τους έξοδα, και όχι από τους επενδυτικούς ΚΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού η Κυβέρνηση μηδένισε τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που έδινε στις αιρετές Περιφέρειες για επενδύσεις, επιχειρεί τώρα, με άκομψο τρόπο, να μειώσει ακόμα και τα ελάχιστα που μας δίνει για τη στοιχειώδη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών».

«Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη την πρωτοφανή περικοπή των ΚΑΠ κατά 67% τα 3 τελευταία χρόνια και την πλήρη περικοπή των επενδυτικών ΚΑΠ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, οι 13 Περιφέρειες της χώρας καλούν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και κατόπιν διαλόγου με τις Περιφέρειες να αναζητηθεί λύση με την οποία θα αποφεύγεται η οικονομική αφαίμαξη των Περιφερειών από τους πόρους που προορίζονται για την κάλυψη των πάγιων και ανελαστικών λειτουργικών τους δαπανών» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΠΕ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: UCI Mobility & Bike City Forum 2026

Τιμητική διεθνή διάκριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) έλαβε ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Νέες «έξυπνες» διαβάσεις για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

Ο Δήμος Βριλησσίων προχώρησε σε παρεμβάσεις ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με την εγκατάσταση νέων «έξυπνων»…

Ρεπορτάζ 06 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22η ΔΕΒΘ: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του κόσμου του βιβλίου

Από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026 θα πραγματοποιηθεί η 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου…