Άρθρο Localit 04 Σεπτεμβρίου, 2016

Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, τονίζεται από το γραφείο του Γ. Μουζάλα

Μουζάλας«Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης» τονίζεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ σημειώνεται ότι «ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του “Δουβλίνου” ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.
«Περιμένουμε από του Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».
Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.
«Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ? όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.»

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γερμανός ΥΠΕΣ: Βοηθήσαμε την Ελλάδα και τώρα πρέπει να σταλούν πίσω πρόσφυγες

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…