Άρθρο Localit 20 Ιανουαρίου, 2021

Δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές του Ν. 4412 – Δ. Παπαστεργίου: Η προσπάθεια της ΚΕΔΕ δικαιώθηκε

Δεκτές έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που χρειάζεται ο νόμος 4412/2016, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κ. Καραμανλής στο προεδρείο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια  συνάντησής τους.

Ο νέος νόμος, ο οποίος θα ρυθμίζει τα θέματα δημοσίων συμβάσεων, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα που δημιούργησε στην καθημερινή λειτουργία των δήμων ο νόμος 4412 και να «λύσει τα χέρια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρο  Δ. Παπαστεργίου, ο Α’ αντιπρόεδρο Λ. Κυρίζογλου, ο Β’ αντιπρόεδρο Δ. Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας Δ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος της  Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Γρ. Κωνσταντέλλου και ο γενικός διευθυντής  Γ. Καραγιάννης, τέθηκαν δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα.

Το ζήτημα της οργάνωσης των υποδομών στις πόλεις, καθώς και η εκλογίκευση των παρεμβάσεων από τρίτους φορείς. Η καθημερινή ζωή στις πόλεις δυσχεραίνεται και το οικονομικό βάρος αυξάνει από τις συνεχείς παρεμβάσεις, που αναγκάζονται να κάνουν οι δήμοι στο αστικό οδικό δίκτυο, το οποίο σκάπτεται από διάφορους φορείς άναρχα, χωρίς συνεννόηση. Η ΚΕΔΕ ζητάει να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο καθώς και την εξεύρεση χρηματοδότησης για τις συνολικές αποκαταστάσεις των ζημιών.

Επίσης η ΚΕΔΕ μετέφερε τον έντονο προβληματισμό της για την μεταφορά της αρμοδιότητας της συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου – και μάλιστα χωρίς πόρους- προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε από τον υπουργό Κ. Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γ. Καραγιάννη να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

“Σήμερα διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η προσπάθεια της ΚΕΔΕ και των δήμων όλης της χώρας, να μπει τέλος σε ένα αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, έπιασε τόπο. Οι αλλαγές στο Ν. 4412/2016, που με χαρά ακούσαμε ότι έρχεται μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή προς ψήφιση, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και χαίρομαι που οι θέσεις που εξέφρασε και πρότεινε η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλούς μήνες , όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο 4412, έγιναν επιτέλους δεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον κ. Καραμανλή.

Παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν και οι αλλαγές που ζητάει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ για την καλύτερη οργάνωση μεταξύ των διαφόρων φορέων που εκτελούν παρεμβάσεις στα δίκτυα, μερικές φορές ακόμη και χωρίς δημοτική άδεια, οι οποίοι σκάβουν τους δρόμους χωρίς συνεννόηση και πολλές φορές και χωρίς να αποκαθιστούν το οδικό δίκτυο στην προηγούμενη κατάσταση. Ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρηματοδότηση είναι πάγιο αίτημά μας.

Τέλος θεωρούμε σημαντικό ότι βρήκαμε ευήκοα ώτα στα πρόσωπα του κ. Καραμανλή και του κ. Καραγιάννη στο λογικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τη συντήρηση των επαρχιακών οδών.”

Ο κ. Καραμανλής τόνισε: “Όσον αφορά το ν. 4412, επιτυγχάνουμε και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Έχουμε κάνει ήδη βελτιώσεις στο προσχέδιο νόμου ώστε να “απελευθερωθεί” η Αυτοδιοίκηση για την εκτέλεση έργων και τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά πάντα εντός του αυστηρού πλαισίου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναθέσεις. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσπαθούμε να στηρίξουμε τους δήμους όσον αφορά στις έξυπνες υποδομές και την οδική ασφάλεια.”

Από την πλευρά του ο κ. Καραγιάννης ανέφερε: “Δουλέψαμε πολύ σκληρά και συστηματικά όλο αυτό το διάστημα, και σήμερα προχωράμε σε μία ολιστικά διαφορετική προσέγγιση και μεταρρυθμίζουμε το χώρο των δημόσιων συμβάσεων επιλύοντας χρόνια ζητήματα ενός δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου. Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση παρεμβαίνοντας με ουσιώδεις τομές”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα ζητά ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Άκυρη η μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι»: Τραγική και απαράδεκτη η απόφαση, δεν…

Ρεπορτάζ 22 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Ηπείρου – Άναψαν τα τζάκια

Θερμοκρασίες χειμώνα, αν και βρισκόμαστε στον 1ο μήνα του φθινοπώρου, σημειώθηκαν στα ορεινά της Ηπείρου…