Την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την ομιλία τους στην 7η συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας και Ηπείρου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προνομιακό περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορεί να ‘χωρέσει’ περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Το καλοκαίρι η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι Δήμοι να βοηθήσουν να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την χώρα.
Παράλληλα έθεσε και πάλι το θέμα της άμεσης συμμετοχής των Δήμων στο σχεδιασμό και υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, τόσο στο κομμάτι των ΟΧΕ, ΒΑΑ και ΤΑΠΤοΚ όσο και (αυτονόητα) στο κομμάτι των «έξυπνων πόλεων».
«Συνεχίζουμε θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή μας, πολύ πιο ενεργά στο αναπτυξιακό μοντέλο, και όχι ως ‘διακοσμητικά’ στις Επιτροπές παρακολούθησης των ΕΣΠΑ θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε χρήματα για τους Δήμους μας», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για μετάβαση σε μια νέα εποχή και μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη μετάβαση αυτή η ΚΕΔΕ θα έχει σημαντικό ρόλο, προβάλλοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις σε όλα τα νομοσχέδια αλλά και τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Οι αλλαγές που τέθηκαν σε διαβούλευση και επεξεργάζονται οι Επιτροπές της ΚΕΔΕ και αφορούν το νόμο που θα αντικαταστήσει τον 4412, είναι ένα βήμα μπροστά για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στη λειτουργία των Δήμων.
Για την έκθεση Πισαρίδη ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε τα βασικά της σημεία με σημαντικότερο ότι αναγνωρίζεται πως η Τ.Α στην Ελλάδα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και μειωμένους πόρους σε σχέση με ό,τι επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους συνέδρους για την συνεχή επικοινωνία του ίδιου και της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών για την δικαιότερη κατανομή των έργων που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» ώστε κανείς μικρός Δήμος να μην μείνει εκτός του προγράμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει προταθεί να μπει πλαφόν ανά Δήμο στα έργα.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή ισχυρό λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν και θα μας κάνουν πιο δυνατούς και άρα πιο χρήσιμους στους πολίτες μας.
Οι επιβεβλημένες αλλαγές τόσο στα κριτήρια της χρηματοδότησης, όσο και στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», οι προτάσεις μας προς το Υπ. Εσωτερικών για την κατάρτιση του νέου νόμου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και τους πόρους που θα έρθουν στους Δήμους, οι επιβεβλημένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και οι αλλαγές στην καταστατική θέση των αιρετών είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί. Και πιο ισχυροί Δήμοι σημαίνει πιο ισχυρές τοπικές κοινωνίες, πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.