Άρθρο Localit 24 Ιανουαρίου, 2023

Δ. Παπαστεργίου στη Σύνοδο Β40: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να φέρει τη σπίθα ανάπτυξης και ευημερίας των Βαλκανίων

«Λέγεται πως τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη και αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή. Εμείς από τη θέση μας, μπορούμε να φέρουμε τη σπίθα αυτή που θα είναι μια σπίθα δημιουργικότητας, ανάπτυξης, αλλαγής πλεύσης και πορείας, γιατί επιθυμούμε την ευημερία των Βαλκανίων”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας  χθες στη σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που πραγματοποιείται  και σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαστεργίου συμπλήρωσε «πως οι κυβερνήσεις είναι δεδομένο πως έχουν μια συγκεκριμένη δουλειά, όπως και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές»,  ενώ η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στοχεύσει περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι τοπικές  κοινωνίες.
«Θα ήταν ωραία, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, αν αποφασίζαμε εμείς και επενδύαμε στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στη Βιώσιμη Κινητικότητα, στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Ενέργεια. Και θεωρώ πως μέσα σε όλα τα υπόλοιπα εμπνευσμένα τα οποία ακούστηκαν από τους προλαλήσαντες, πρέπει να βάλουμε με πολύ έντονο τρόπο και τον πολιτισμό. Ξέρετε – νομίζω – πως ακούμε την ίδια περίπου μουσική στα Βαλκάνια και αν ακούμε τον ίδιο ήχο της καρδιάς μας, αν ακούμε την ίδια γλώσσα της καρδιάς, γιατί να μην ακούσουμε και να μην μιλήσουμε και την ίδια πολιτική γλώσσα. Με κοινά δίκτυα, τα οποία περιέγραψε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,  και κυρίως με έμφαση στο περιβάλλον. Νομίζω πως όλοι ζούμε σε έναν μεταφυσικό Τιτανικό. Βλέπουμε πως γύρω μας το περιβάλλον πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ένα παγόβουνο το οποίο απειλεί το περιβάλλον και δυστυχώς αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιοι άμεσα αποφάσεις, πιθανώς να είναι αργά.
Η Ευρώπη πήρε την πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς ακόμη πιο γρήγορα.
Πρέπει να ασχοληθούμε με τα άμεσα ζητήματα των πολιτών μας, τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα εμείς από οποιονδήποτε άλλον, γιατί πιστεύω ότι εδώ σήμερα βρίσκεται όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της πρωτοπορίας των Βαλκανίων.
Η ευθύνη είναι εδώ, είναι μπροστά μας, είναι κοινή και πρέπει να αναλάβουμε».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής για σύσταση Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

Λ. Κυρίζογλου: Ιστορική απόφαση που δικαιώνει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για ειδική στήριξη των…

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Το νομοσχέδιο για τις παραλίες αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δήμους

Η ΚΕΔΕ ζητά: Οι δήμοι να είναι αρμόδιοι φορείς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού…

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ομόφωνα στηρίζει τα 28 πρώην μέλη του Δ.Σ. Αγίου Δημητρίου

Διώκονται για παράβαση καθήκοντος με δόλο επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά δύο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων,…