23 Μαρτίου, 2021

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Να εκτιμήσουμε σωστά την αξία του νερού.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι ΔΕΥΑ διασφαλίζουν την υψηλή του ποιότητα, όταν φτάνει στις βρύσες των πολιτών.

 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου πήρε μέρος στην διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η ΕΔΕΥΑ  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τη θετική συμβολή των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης), τόσο στη διαχείριση όσο και στην ποιότητα του νερού που παρέχεται στους πολίτες.

 

Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με την δημόσια υγεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού, που μόνο στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος των ΔΕΥΑ αλλά και να δημιουργήσουν ερωτήματα στους πολίτες.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά, τα 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης,  το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό.  Το όριο των 10 mg/l που αναφέρεται ως όριο στις ΗΠΑ, αφορά το άζωτο, κάτι που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, συνεχίζω να στηρίζω των κοινωνικό ρόλο των ΔΕΥΑ της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Άλλωστε όλα τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες είναι διάφανα και προσβάσιμα σε όλους στις σελίδες των ΔΕΥΑ και της ΕΔΕΥΑ.

 

Προωθούνται το επόμενο διάστημα εμβληματικά έργα για την ύδρευση και αποχέτευση σε όλη τη χώρα

Όπως τόνισε, αυτό το διάστημα τρέχει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και σύντομα θα ανακοινωθεί το πλάνο δράσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχουν χώρο για εμβληματικά έργα για την ύδρευση κα την αποχέτευση.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο των ΔΕΥΑ

Σε όλη τη χώρα γίνονται εμβληματικά έργα για την αλλαγή των δικτύων, για τη ζωνοποίηση και για τη δημιουργία υδατικών ισοζυγίων.
Πατάμε γερά, πάμε μπροστά βοηθώντας τις τοπικές μας κοινωνίες και φυσικά το ίδιο το περιβάλλον που μας δίνει το πολύτιμο νερό.
Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιολογήσουμε τις ανάγκες που έχουμε και να καταθέσουμε προτάσεις για έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» με πολλαπλασιαστική αξία για το μέλλον. Να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση παλαιωμένων δικτύων, όπου υπάρχουν. Σε δεύτερη φάση μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές υδρομετρητών με νέους, ψηφιακής τεχνολογίας.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας .

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάσταση της χρήσης του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες, με την επισήμανση ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο πως καλλιεργούμε τη γη, πως χρησιμοποιούμε το νερό για το πότισμα αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα λιπάσματα. Όλα αυτά αποτελούν μια αλυσίδα που συνδέεται άμεσα με το σεβασμό μας προς το περιβάλλον, του οποίου όλοι μας αποτελούμε κομμάτι του.

 

Οι ΔΕΥΑ είναι ένα κομμάτι της Αυτοδιοίκησης που οφείλουμε να προστατεύουμε όλοι μας για να συνεχίσουν να ασκούν με υπευθυνότητα το σημαντικό έργο που επιτελούν.»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Φεβρουαρίου, 2024
Η ΚΕΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ιστορική απόφαση που δικαιώνει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για ειδική…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 13 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ και 164 δήμοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του τέλους ταφής

Λ. Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προσφύγαμε στο ΣτΕ προκειμένου να αρθεί ένα άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 12 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11.00. Η…