Άρθρο Localit 11 Μαρτίου, 2021

Δ. Παπαστεργίου: Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας – Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε

rbt

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στο διαδικτυακό webinar που οργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα: «Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα: Προοπτικές και ευκαιρίες υπό το πρίσμα του Γαλλικού μοντέλου».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία δείχνουν ότι κάτι αλλάζει σε έναν τομέα που η Ελλάδα είχε μείνει πίσω και ότι η Ελληνογαλλική συνεργασία που έχει σταθερές βάσεις από την ιστορία μέχρι και σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για την ενσωμάτωση τεχνογνωσίας σε έναν τομέα πολύ σημαντικό για το μέλλον μας.

Δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

«Πλέον κάτι αλλάζει! Η αλλαγή της νομοθεσίας που επιτάχυνε τη δημοπράτηση μονάδων και σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Αφού έχουμε νόμους, τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και να καταρρίψουμε τις ιδεοληψίες που μπαίνουν εμπόδιο στις καλές πρακτικές που έχουμε ανάγκη. Πρέπει κι εμείς, οι Δήμοι, να εμπνευστούμε από τις πετυχημένες πρακτικές των Γαλλικών δήμων για να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά και τους πολίτες μας. Στο κομμάτι της ανακύκλωσης πρέπει να δούμε πώς θα βοηθηθούν οι δήμοι την επόμενη ημέρα αφού η ανακύκλωση αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από τα συστήματα ανακύκλωσης που λειτουργούν σήμερα νομίμως και αυτά που θα λειτουργήσουν στο μέλλον, οι δήμοι θα ψάξουμε να βρούμε τους νόμιμους συνεργάτες που θα μας στηρίξουν ώστε να ανακυκλώνουμε περισσότερο, να έχουμε εξοπλισμό μέσα από οριζόντιες πολιτικές για την διαχείριση αυτής της διαδικασίας.
Πρέπει να διαχειριστούμε τις «πράσινες γωνιές» και τα «πράσινα σημεία» με μια ολιστική διάθεση και μορφή όχι μόνο για τα οικιακά αλλά για κάθε είδους απορριμμάτων.

Η θερμική επεξεργασία παύει να είναι ταμπού. Η επανάκτηση ενέργειας είναι το μέλλον αφού τελικά τα σκουπίδια δεν είναι για «πέταμα». Τέλος μια σημαντική παράμετρος είναι να βάλουμε στη λογική μας τις «πράσινες συμβάσεις». Σε όλη τη δομή και τη διαδικασία της δημόσιας ζωής θα  πρέπει να εντάξουμε το «green» και το «smart». Οφείλουμε να σκεφτόμαστε και με περιβαλλοντικά κριτήρια γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι μας.

Εμείς, οι δήμοι, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε και προσδοκούμε. Θα δώσουμε το παράδειγμα και το μήνυμα θα φτάσει παντού».

Στην εκδήλωση απηυθύναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του ΕΓΕΒΕ (Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Laurent Thuiller, ο πρέσβης της Γαλλίας, Patrick Maisonnave, και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Σημαντική η πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου. Απαραίτητη η άμεση κάλυψη των επιπλέον αναγκών που θα δημιουργηθούν σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την παράταση του σχολικού ωραρίου που…

ΚΕΔΕ 01 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ώρα να ενεργήσουμε: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετέχει στον Εθνικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στον «πόλεμο» για την εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι! Και πρέπει να το κάνουμε…

ΚΕΔΕ 25 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διαχείριση αποβλήτων και ενεργειακή κρίση: Μείζονα θέματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική οικολογία

Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων της Κ.Ε.Δ.Ε. με τους Οικολόγους-Πράσινους Το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και…