Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης «μάτωσε» την Αυτοδιοίκηση κι ανέτρεψε τους προϋπολογισμούς των δήμων. Το κόστος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 1/6 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των δήμων μέσω των ΚΑΠ, από το Κεντρικό Κράτος, ποσό που πιθανώς είναι ακόμη μεγαλύτερο σε τουριστικούς Δήμους.
Κι αν δεν υπάρξει άμεσα έκτακτη και ισχυρή οικονομική ενίσχυση στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για το τι αφήνει, μέχρι στιγμής, «προίκα» στους δήμους της χώρας η επέλαση του κορονοϊού, έτσι όπως διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας του υψηλού κόστους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η οποία ανέτρεψε τον οικονομικό σχεδιασμό και τους προϋπολογισμούς των Δήμων όλης της χώρας.
Δ. Παπαστεργίου: Το κόστος υπολογίζεται να ανέλθει μεσοσταθμικά στο 1/6 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των δήμων
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Η Αυτοδιοίκηση σήκωσε κι εξακολουθεί να σηκώνει βάρος δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων της σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως κατάφερε να ανταποκριθεί με άψογο τρόπο στην πρόκληση αυτή, αξιοποιώντας το προσωπικό των δήμων που έδωσε τον καλύτερο του εαυτό την περίοδο της κρίσης, αλλά και τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Πετύχαμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, κρατήσαμε τους Δήμους μας ανοικτούς και λειτουργικούς και τις τοπικές μας κοινωνίες ασφαλείς.
Όμως αυτή η προσπάθεια είχε σημαντικό οικονομικό κόστος, που αναλύεται τόσο στη μη είσπραξη τελών από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, όσο και στα επιπλέον έξοδα που έπρεπε να γίνουν για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Το κόστος αυτό ανατρέπει τον υφιστάμενο οικονομικό σχεδιασμό όλων των Δήμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 1/6 της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουμε μέσω των ΚΑΠ, από το Κεντρικό Κράτος, ποσό που πιθανώς είναι ακόμη μεγαλύτερο σε τουριστικούς Δήμους.
Αν δεν υπάρξει άμεσα μια έκτακτη και ισχυρή οικονομική ενίσχυση από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους, στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας».
Αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την έκτακτη καταβολή επιπλέον δόσεων από τους ΚΑΠ
Με βάση την τοποθέτηση αυτή αλλά και τις τοποθετήσεις κι άλλων μελών της Ε.Ε., η θέση της ΚΕΔΕ είναι να υποβληθεί αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την έκτακτη καταβολή επιπλέον δόσεων από τους ΚΑΠ προς τους Δήμους, εκ των οποίων η καταβολή της πρώτης να γίνει άμεσα».
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής επισήμαναν ότι θεωρούν θετική την απόφαση να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και την μεταφορά των δόσεων που έπρεπε να καταβληθούν αυτό το διάστημα, στο τέλος του δανεισμού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε επίσης ομόφωνα στο αίτημα ένταξης των ακινήτων που ενοικιάζει η αυτοδιοίκηση και παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας (παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί κα), στο καθεστώς μείωσης ενοικίου κατά 40%, όπως συνέβη με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.
Πρόσθετα κονδύλια για βρεφονηπιακούς– παιδικούς σταθμούς – ΚΔΑΠ
Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια περίπου 30 εκ. ευρώ, πέραν των ήδη εξασφαλισμένων 280 εκ. από το «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020-2021 προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχες μητέρες του προγράμματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά πρόσβαση σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αλλά και ΚΔΑΠ τη νέα περίοδο. Παράλληλα, σε συνεννόηση με την ΕΕΤΑΑ, φέτος για πρώτη φορά, η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα γίνει ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να σταλεί οποιοδήποτε δικαιολογητικό σε φυσική μορφή.
Στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της έγκαιρης προετοιμασίας των Δήμων ενόψει της νέας περιόδου, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε περισσότερες βάρδιες και με λιγότερα παιδιά σε κάθε βάρδια, σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης.
Να στηριχθεί ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του
Στη συνεδρίαση της Ε.Ε. συζητήθηκε και το ζήτημα της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους Δήμους για το επόμενο διάστημα, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα. Όπως αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς τους, οι Δήμοι είχαν προϋπολογίσει, προ της κρίσης, το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τη χρονιά αυτή, ποσό που προφανώς θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί.
Η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ έκρινε ότι ο επανασχεδιασμός αυτός πρέπει να προχωρήσει άμεσα και όπου είναι δυνατόν, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, να οργανωθούν τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε η Αυτοδιοίκηση να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει συνεννόηση και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε τα κονδύλια που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει το επόμενο διάστημα για διοργάνωση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους, σε Δημοτικούς και άλλους χώρους πολιτισμού.