01 Οκτωβρίου, 2021

Δ. Παπαστεργίου : Καθοριστικός ο ρόλος της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, για μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη

Συμμετοχή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου,  στο «1st meeting of CEMRs member associationsPresidents»

 

Τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ,όσον αφορά τις στρατηγικές για μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη, καθώς και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Εθνικές Ενώσεις στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των Προέδρων των Ενώσεων, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών.

 

Εργαλείο ανάκαμψης για όλη την Ευρώπη, το Next Generation EU,

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε τόνισε ότι το Next Generation EU κινητοποιεί κονδύλια 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού εθνικού εισοδήματος των κρατών μελών της ΕΕ. To πρόγραμμα αυτό δίνει μια δίκαιη ευκαιρία σε όλα τα κράτη μέλη, αφενός να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφετέρου να εκσυγχρονιστούν, ώστε να προσαρμοστούν έγκαιρα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως.

Οι πολίτες εμπιστεύονται τις τοπικές αρχές

Όπως επισήμανε ο Δ. Παπαστεργίου, «κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό, τις τοπικές τους αρχές. Οι πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών είδαν από πρώτο χέρι τι έκαναν για αυτούς οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες αλλά και οι εργαζόμενοι στους Δήμους μας. Είναι βέβαιο ότι μετά την πανδημία ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος. Την επόμενη μέρα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας, να διασώσουμε τις χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και μαζί, πολύτιμες θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε το δίκτυ κοινωνικής προστασίας όσων έχουν πραγματική ανάγκη από στήριξη.  Αλλά το κυριότερο, να προωθήσουμε πολιτικές για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας και της λειτουργίας των κρατών μας. Να δώσουμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα που αποτελεί τον μόνο ασφαλή δρόμο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο μέλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με ρόλο και λόγο».

 

Το καθαρό μήνυμα της Κομισιόν : Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την Αυτοδιοίκηση

Η Κομισιόν έστειλε από την πρώτη στιγμή ένα πολύ σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Επισήμανε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην κατάρτιση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων, για την επόμενη μέρα. Από την αρχή και με ισότιμο ρόλο, κι όχι εκ των υστέρων, σε ρόλο κομπάρσων, όπως συνέβη δυστυχώς στο παρελθόν στην Ελλάδα.

 

Οι Δήμοι μπορούν. Χωρίς εμάς, δεν προχωρά κανένα σχέδιο ανάκαμψης

Έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τις γνώσεις και την ικανότητα που μας επιτρέπει να ισχυριζόμαστε πως η συνεισφορά μας στην προσπάθεια αυτή, θα είναι και χρήσιμη και πολύτιμη.  Αλλά ακόμη κι αν κάποιοι αμφισβητούν τη δυνατότητά μας αυτή,

  • Πως μπορεί να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη, που αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν ληφθούν υπόψη τα πράσινα σχέδια των Δήμων;
  • Το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης και της δημιουργίας σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους Δήμους
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, δομών υγείας, που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα αυτής της προσπάθειας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις δημοτικές αρχές.
  • Δεν μπορεί να μην συμμετέχει η αυτοδιοίκηση στην Ψηφιακή Μετάβαση και στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πρόσβαση στο διαδίκτυο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Περιφέρειας;
  • Η μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπλοκή των Δήμων .
  • Η ψηφιοποίηση των Δήμων και των δημοτικών υπηρεσιών πρέπει να είναι προτεραιότητα σε κάθε εθνικό σχέδιο, αφού αποτελούμε καθημερινά υποδοχείς εκατομμυρίων αιτημάτων και παρέχουμε αντίστοιχες υπηρεσίες.
  • Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα τον παλμό των πολιτών, από την αυτοδιοίκηση.

 

Ο σχεδιασμός θα γίνει από τα κάτω προς τα πάνω

Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, αν σχεδιάζουμε πολιτικές από τα πάνω προς τα κάτω, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από τα κάτω προς τα πάνω. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως στην Ελλάδα οι Δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν από το Κεντρικό Κράτος περισσότερες ευθύνες κι αρμοδιότητες, αλλά και πόρους για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Κι όλοι μαζί, κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι, θα αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη της ανάκαμψης της Ευρώπης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου για το θάνατο της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη έφυγε αγωνιζόμενη   Η τραγική είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 22 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στη Διεθνή Έκθεση MUNI WORLD EXPO του Ισραήλ

Δ. Παπαστεργίου: «Αν θέλουμε η περιοχή της Μεσογείου να καταστεί μια περιοχή ανάπτυξης, ευημερίας και…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 21 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δημήτρης Παπαστεργίου στο Olympia Forum II

Η ψηφιακή μετάβαση των πόλεών μας απαιτεί σοβαρό και στοχευμένο σχεδιασμό, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένο…