Άρθρο Localit 11 Μαΐου, 2022

Δ. Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση λύσεων βασισμένων στη φύση αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή και όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης

Στη κομβική σημασία που έχει πλέον για τις πόλεις η αξιοποίηση και ενσωμάτωση βιώσιμων, ευέλικτων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων βασισμένων στη φύση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρετίζοντας σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου, τις εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά με θέμα την πορεία  υλοποίησης του εμβληματικού έργου αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά έκτασης 340 στρεμμάτων με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι αποτελεί κορυφαίο σημείο της ιστορίας ενός τόπου να καταφέρει μια τόσο σημαντική και μεγάλη έκταση, όπως αυτή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου  στην πρωτοβουλία του δήμου Παύλου Μελά για την ενσωμάτωση λύσεων που βασίζονται στη φύση, τις Nature-based Solutions (NBS), στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, σημείωσε ότι σήμερα αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή και όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε.

«Ήρθε πλέον η ώρα κάθε σχεδιασμό, κάθε πρωτοβουλία και δράση μας  να  την εντάσσουμε σε ένα γενικότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Στα αξιοσημείωτα κατέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τη συμβολή των υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσου μεγάλου έργου, του Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Προφανώς, είπε,  ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στους δήμους θα χρειαστούμε και εξωτερικές βοήθειες. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες  υπηρεσίες στους δήμους μας. Γι’ αυτό και ως ΚΕΔΕ διεκδικούμε και τονίζουμε την ανάγκη να  δυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας για να υπάρχει θεσμική μνήμη. Να μπορέσουν δηλαδή οι μηχανικοί και όλες οι άλλες ειδικότητες που θα εμπλακούν σε ένα έργο όπως αυτό,  να το συνεχίσουν. Πρέπει δηλαδή  να υπάρχει συνέχεια στους δήμους και σε επίπεδο δημοτικών αρχών αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τέτοια έργα μακράς πνοής. Και φυσικά να υπάρχει συνέχεια και στην  πράσινη- περιβαλλοντική εκδοχή του όλου έργου».

Στο ερώτημα δε τι πρέπει να κάνουν σήμερα  οι δήμοι, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως οι δήμοι πρέπει να έχουν ένα κεντρικό σχεδιασμό και όραμα, στο οποίο οφείλουν να εμπλέξουν με ουσιαστικό διάλογο την τοπική κοινωνία.

«Και από εκεί και πέρα χάρη στα προγράμματα που σήμερα υπάρχουν – αλλοίμονο αν πούμε σήμερα πως δεν έχουμε πηγές χρηματοδότησης για τέτοιου είδους έργα,  Αντώνης Τρίτσης- Αναπλάσεις ΑΤ06, αναπλάσεις στο Πράσινο Ταμείο, αναπλάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ –  να συνθέσουν το «παζλ» για την εικόνα των δήμων και των πόλεων που θέλουν».

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Σημαντική η πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου. Απαραίτητη η άμεση κάλυψη των επιπλέον αναγκών που θα δημιουργηθούν σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την παράταση του σχολικού ωραρίου που…

ΚΕΔΕ 01 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ώρα να ενεργήσουμε: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετέχει στον Εθνικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στον «πόλεμο» για την εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι! Και πρέπει να το κάνουμε…

ΚΕΔΕ 25 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διαχείριση αποβλήτων και ενεργειακή κρίση: Μείζονα θέματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική οικολογία

Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων της Κ.Ε.Δ.Ε. με τους Οικολόγους-Πράσινους Το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και…