Άρθρο Localit 11 Δεκεμβρίου, 2019

Δ. Παπαστεργίου για «Φιλόδημο»: Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί γρήγορη μετάβαση,χωρίς να «πειραχθούν» έργα και υπάρξουν καθυστερήσεις

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Φιλόδημος» και το νέο πρόγραμμα που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε αντικατάστασή του, η υποχρεωτική μεταφορά των  ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, το σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, ήταν τα βασικά  θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή, πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον «Φιλόδημο» και το νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ενημέρωση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζητούμενο για την Αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλιστεί πως  η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα,  χωρίς να «πειραχθούν» έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία και με τρόπο δίκαιο και διαφανή.

Κατά τη συζήτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς ήταν το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους.

Ταμειακά διαθέσιμα Δήμων

Το θέμα της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, από την εφαρμογή του μέτρου ( Π.Ν.Π. 20/ 4/2015) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης.  Μάλιστα η ΚΕΔΕ αλλά και  περίπου 70 δήμοι  έχουν  προσφύγει στο ΣτΕ με Αίτηση Ακύρωσης.  

Εισηγούμενος για το θέμα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι η κεντρική εξουσία επαναφέρει το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων με εξαιρετικά δυσμενείς για την Αυτοδιοίκηση όρους.

 Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ακόμη ότι η Αυτοδιοίκηση, όπως  αντέδρασε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αντιδρά και τώρα, «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη άποψη για το θέμα σήμερα και για λόγους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας» τόνισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή άλλως την αναστολή της εφαρμογής της τελευταίας υπουργικής απόφασης, έως την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης της ΚΕΔΕ και δήμων και την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο  της Επικρατείας.

Σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο του ΠΔ για την ναυαγοσωστικά κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, όπως τονίστηκε από τους εισηγητές μέλη του Δ.Σ. Φ. Αναστασιάδη, δήμαρχο Παγγαίου και Κ. Κουκά, δήμαρχο Μυκόνου, με τις τροποποιήσεις που γίνονται στο ισχύον ΠΔ 31/2018 ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%. Συγκεκριμένα από τα 10 εκ. ευρώ  οι δαπάνες εκτοξεύονται στα 19,5 εκ. ευρώ.

Τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος εισπράττοντας μάλιστα πολύ λιγότερα από αυτά που υποχρεώνονται να δαπανήσουν τόσο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη όσο και για υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.

Το  Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να ξεκαθαριστεί  το «ποιος εισπράττει ποιος πληρώνει» και να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτών των δαπανών παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά δήμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…