Άρθρο Localit 17 Μαρτίου, 2023

Δ. Παπαστεργίου: Δεν θεωρώ “έξυπνη” την πόλη που έχει λεωφορεία χωρίς οδηγό, αλλά αυτή που ακούει, σκέφτεται, αλληλεπιδρά

Ποια πόλη είναι σήμερα «έξυπνη πόλη» και πόσο εύκολο είναι να γίνει;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου μιλώντας στο Regional Growth Conference 2023 και στον κύκλο συζήτησης για τις έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Νομίζω πως η έννοια της «έξυπνης πόλης» έχει διαφοροποιηθεί και πλέον πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία καινούργια βάση. Δεν θεωρώ πως «έξυπνη πόλη» είναι η πόλη η οποία έχει λεωφορεία χωρίς οδηγό, ούτε οι πόλεις που έχουν «έξυπνα» παγκάκια, στάσεις κ.λπ.» είπε ο κ. Παπαστεργίου για να συμπληρώσει:

«Θεωρώ πως «ευφυής» είναι μια πόλη που ακούει, σκέφτεται, αλληλεπιδρά, αντιλαμβάνεται. Και αποτελεσματική είναι μια πόλη η οποία καλύπτει – με τη χρήση τεχνολογίας αλλά όχι απαραίτητα μόνο με αυτή – τις ανάγκες των πολιτών. Σε μια τέτοια περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, θεωρώ πως μια πόλη θα πρέπει να είναι «ευφυής» όταν μέσω της τεχνολογίας γίνεται ακόμα πιο ασφαλής για τους πολίτες και πιο εύκολα προσαρμοσμένη στις ανάγκες.

Συνεπώς ναι, η τεχνολογία έχει να κάνει με την πόλη και τις ανάγκες, αλλά ποτέ δεν είναι προορισμός. Η τεχνολογία πρέπει να είναι το μέσο για να ζουν καλύτερα, ευτυχέστερα οι άνθρωποι στις πόλεις μας».

Ανέφερε δε ως παράδειγμα την Πολιτική Προστασία, που λόγω της κλιματικής κρίσης, η τεχνολογία και μια «ευφυής πόλη» έρχονται να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, να προλάβουν καταστάσεις, να προνοήσουν για τους πολίτες, αλλά ακόμα και αν συμβεί ένα ακραίο φαινόμενο να είναι εκεί έτσι ώστε να επουλώσουν τις πληγές όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σε όλο αυτό το πεδίο ο κ. Παπαστεργίου έβαλε και την παράμετρο του περιβάλλοντος. «Ειδικά η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Αποστολή για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις», είπε, δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας στο επίπεδο της ενέργειας, στη μείωση της κατανάλωσης, στην παραγωγή ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας, στη βιώσιμη κινητικότητα, στη διαχείριση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας».

«Σε όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που υπάρχουν στο κομμάτι των τεχνολογιών και των ευφυών πόλεων, από το Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ. Έχουμε δηλαδή στο χέρι μας ένα οικονομικό εργαλείο κοντά στο μισό δις ευρώ, έτσι ώστε πραγματικά να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και να τις έχουμε πολύ πιο λειτουργικές και  να ανταποκριθούν γρήγορα σε όλα αυτά τα οποία έρχονται».

Σε ό,τι αφορά στη  ψηφιακή  μετάβαση των δήμων ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με εφαρμογές αλλά και με την επιμόρφωση του υπάρχοντος προσωπικού, την αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Να νοιώσει δηλαδή ο κάθε πολίτης πως κάποιοι σκέφτονται για αυτόν και βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά του.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Το νομοσχέδιο για τις παραλίες αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δήμους

Η ΚΕΔΕ ζητά: Οι δήμοι να είναι αρμόδιοι φορείς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού…

ΚΕΔΕ 14 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ομόφωνα στηρίζει τα 28 πρώην μέλη του Δ.Σ. Αγίου Δημητρίου

Διώκονται για παράβαση καθήκοντος με δόλο επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά δύο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων,…

ΚΕΔΕ 13 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ και 164 δήμοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του τέλους ταφής

Λ. Κυρίζογλου πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προσφύγαμε στο ΣτΕ προκειμένου να αρθεί ένα άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο σε…