Άρθρο Localit 29 Ιανουαρίου, 2017

Δ. Παπαδημητρίου στη Ρόδο: Καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση της φορολογίας

Αρκετά ζητήματα που αφορούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τέθηκαν προς συζήτηση σήμερα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγάιου κ. Γιώργο Χατζημάρκο στη Ρόδο.Στη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, τα

Το φλέγον θέμα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως και το ζήτημα της εξαίρεσης της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά έθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Ο περιφερειάρχης  ζήτησε την παρέμβασή του υπουργού προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της υποχρηματοδότησης, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, με μόλις 168 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της για την 7ετή περιόδο 2014-2020. Σημείωσε ότι βάσει των υψηλών ρυθμών απορρόφησης του Προγράμματος, η Περιφέρεια πολύ σύντομα θα μείνει χωρίς πόρους, χωρίς να έχουν καλυφθεί μεγάλες και βασικές ανάγκες των νησιών της. Ο κ. Χατζημάρκος, έδωσε έμφαση και στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο αντιπροσωπεύει 32% έως 42% του ελληνικού τουρισμού.

Χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των νησιών την εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που όπως τόνισε ήταν μια απόφαση που ελήφθη με τρόπο αναίτιο και χωρίς κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες.

Επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο δέχτηκε το 2015 το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών που είχε ολόκληρη η Ευρώπη, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να υπάρξει πρόγραμμα άμβλυνσης των επιπτώσεων του προσφυγικού στα νησιά.

Αναδεικνύοντας το θέμα της νησιωτικότητας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απουσία ισορροπίας, ανάμεσα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις συγκοινωνίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές, με τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για τις επιδοτήσεις, 11 εκατ. ευρώ για τις αεροπορικές και 90 εκατ. ευρώ για τις ακτοπλοϊκές, όταν μόνο για τρεις μεγάλους οδικούς άξονες στην ηπειρωτική Ελλάδα, διατέθηκαν μόνο μέσα στο 2016 4 δισ. ευρώ για έργα συντήρησης, για να τονίσει πως «θέλουμε η πατρίδα μας να αγαπήσει τα νησιά μας όπως και την ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις, ως ευκαιρία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα και τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η ιδανική περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη τη χώρα. Ζήτησε την άρση των αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος, φέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Γκολφ Αφάντου και το δίκτυο των υδατοδρομίων.

 

«Κατάβαλλεται προσπάθεια για διαμόρφωση δημοσιονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει μείωση της φορολογίας»

Από την πλευρά του κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το θέμα του ΦΠΑ παραμένει σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την διαμόρφωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας. Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα 6ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα, που θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σημείωσε ότι προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση και αναγνώρισε ότι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Ανέφερε, επίσης, ότι η επένδυση του Γκολφ Αφάντου θα υλοποιηθεί και ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Επίσης, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης της χώρας και η καινοτομία, ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που θα δώσει ανάσα στις υγιείς, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στη Χαλκίδα

«Οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ στη…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ενεργοποιείται για το κοινό από σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ανέλαβαν υπηρεσία επιπλέον 26 εποχικοί εργάτες πυροπροστασίας

Υπηρεσία ανέλαβαν σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, επιπλέον, 26 εργάτες πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Έλαβαν…