Συμφωνίες για τη χρηματοδότηση υποδομών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αυτοκινητοδρόμων και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 550 εκ. ευρώ, αναμένεται να υπογραφούν τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελληνικές τράπεζες.
Όπως ανακοινώθηκε στις 11-13 Νοεμβρίου, η Διευθύνουσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συνέρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η Διευθύνουσα Επιτροπή της ΕΤΕπ θα έχει σειρά επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση και θα επισκεφθεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα.
Η εκδήλωση της 11ης Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, με θέμα «προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης».
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επίσης ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, εκπρόσωπος από την Alpha Bank και ο Ιωάννης Λεμπιδάκης, πρόεδρος Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Διευκρινίζεται ότι η Διευθύνουσα Επιτροπή είναι το μόνιμο συλλογικό εκτελεστικό όργανο της Τράπεζας. Αποτελείται από εννέα μέλη και εργάζεται υπό την εποπτεία του προέδρου και υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Διευθύνουσα Επιτροπή διασφαλίζει τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της Τράπεζας, προετοιμάζει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και διασφαλίζει την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.
Η Διευθύνουσα Επιτροπή συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Τράπεζας. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΤΕπ, ο πρόεδρος της Τράπεζας προεδρεύει επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι μέτοχοι ―Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο― διαθέτουν μόνιμη έδρα στη Διευθύνουσα Επιτροπή.