Άρθρο Localit 26 Οκτωβρίου, 2023

Χανιά: Ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη προστατευόμενων περιοχών από τον υπερτουρισμό

Η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών από τον υπερτουρισμό, βρίσκεται μεταξύ άλλων,   στο επίκεντρο τριήμερου συνεδρίου για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα που οργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ξεκίνησε χθες στα Χανιά.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Μεγάλο Αρσενάλι στην παλιά πόλη των Χανίων και έχει ως στόχο να παρουσιαστούν το πλαίσιο και οι δράσεις διαχείρισης και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποικιλότητα ειδών και τύπων οικοτόπων.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Κρήτης.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ Ιωάννη Μητσόπουλο κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη προστατευόμενες περιοχές των Χανίων όπως είναι ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, να προστατευτούν από την υπερ – επισκεψιμότητα.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει μέσα από διαχειριστικές  μελέτες να θεσπιστούν όρια  στον αριθμό των επισκεπτών καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα σημεία της Δυτικής Κρήτης που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, δέχονται τεράστια επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα.
«Αν ρυθμίσουμε την υπερ-επισκεψιμότητα θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το οικοσύστημα και να τις προστατεύσουμε»,  ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ακόμη ότι στο συνέδριο παρουσιάζονται συνολικά οι προτάσεις του Οργανισμού για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών καθώς και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η δικηγόρος Μαρία Μανιαδάκη επεσήμανε πως σημαντικό ρόλο στην προστασία και παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας πολλών προστατευόμενων περιοχών μπορούν πλέον να παίξουν οι νέες τεχνολογίες που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος και την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου. «Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στο συνέδριο των Χανίων συμμετέχουν εκπρόσωποι Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ από όλη την Ελλάδα, καθώς και εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, οι οποίοι θα αναδείξουν τις πολύπλευρες πτυχές της διαχείρισης και της διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών. Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου  θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη  στις περιοχές που χωροθετούνται εντός του δικτύου Natura 2000, «Λευκά Όρη και Παράκτια Ζώνη» και «Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς – Φαράγγι Τρυπητής – Ψιλάφι – Κουστογέρακο».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου, σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, λόγω σεισμών

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, συνεδρίασε σήμερα με κυρίαρχα θέματα…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί…

Ρεπορτάζ 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μελέτες για την πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου Θηβαίων

Στην εκπόνηση μελετών και στην υλοποίηση μέτρων αλλά και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της…