Άρθρο Localit 16 Νοεμβρίου, 2023

Χαλάνδρι: Zero Waste Cooking event με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη

Εκδήλωση μαγειρικής με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου.

Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη και τη μείωση των τροφικών αποβλήτων και ο δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στο κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη και η Μπρατισλάβα.

Ο γνωστός σεφ θα παρουσιάσει δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης φαγητών και πρώτων υλών που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο και θα προτείνει μια σειρά από νέα ευφάνταστα πιάτα.

Η μείωση των τροφικών αποβλήτων αποτελεί πλέον έναν σημαντικό στόχο για την Ευρώπη κι αυτό γιατί:

– Εκτιμάται πως κάθε χρόνο το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως, δηλαδή 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων, καταλήγουν στα σκουπίδια.

– Το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των τροφικών αποβλήτων ανέρχεται σε 3,3 δισ. τόνους ισοδύναμων CO2 αερίων του θερμοκηπίου.

– Χρησιμοποιούνται 250.000 m3 νερού για να παραχθεί το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια.

– Χρησιμοποιούνται 1,4 δισ. εκτάρια γης για την παραγωγή των τροφών που χάνονται.

– Χρησιμοποιείται το 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης έκτασης για να παραχθεί το φαγητό που πετιέται.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία FoodBag που με ένα καινοτόμο app, συνδέει τους καταναλωτές με τις επιχειρήσεις, ώστε αμφότεροι να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι μεν καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν φαγώσιμα προϊόντα, τα οποία θα απορρίπτονταν, με σημαντικές εκπτώσεις, οι δε επιχειρήσεις μπορούν να πουλούν τα πλεονάζοντα τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, αντί να τα απορρίψουν στα σκουπίδια.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραλείψεις στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας σε 14 υδατικά διαμερίσματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τραγωδία στην Ποσειδώνος: Νεκρή δημοτική υπάλληλος σε σύγκρουση απορριμματοφόρου με ταξί

Μια δημοτική υπάλληλος έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί…

Ρεπορτάζ 05 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών…