Άρθρο Localit 12 Φεβρουαρίου, 2024

Χαλάνδρι: Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης

Στο Χαλάνδρι, ξεκίνησε το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην οδό Αγ. Παρασκευής, με τον Δήμο να αναφέρει εμφατικά πως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στο κέντρο της πόλης τα τελευταία, τουλάχιστον, 30 χρόνια.

Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης, ύψους  6.185.000€, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει:

 • Ανάπλαση πεζοδρομίων 36.000 τ.μ.
 • Δημιουργία 150 ραμπών ΑμεΑ
 • Υποβίβαση πεζοδρομίων (150)
 • Δημιουργία οδεύσεων τυφλών 10.000 μ.
 • Δημιουργία 199 θέσεων παρόδιας στάθμευσης
 • Τοποθέτηση 163 νέων φωτιστικών LED με τηλεδιαχείριση
 • 700 νέες φυτεύσεις
 • Τοποθέτηση δύο (2) έξυπνων σταθμών ανάπαυσης (smart benches)
 • Τοποθέτηση οκτώ (8) έξυπνων σταθμών πληροφόρησης (infokiosks)
 • Τοποθέτηση δύο (2) οθονών ψηφιακής σήμανσης (digital signs)
 •  Δημιουργία έξι (6) έξυπνων διαβάσεων.

Ανάπλαση πεζοδρομίων 36.000 τ.μ.

Θα γίνει ανακατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Λ.Α. Παπανδρέου (από Παλαιολόγου έως Αγ. Γεωργίου), καθώς και ανάπλαση των υφιστάμενων, υλοποιημένων πεζοδρόμων στις οδούς Κατσουλιέρη (από Γκίνη έως Λ.Α. Παπανδρέου), Χαϊμαντά (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Φ. Λίτσα), Ιφικράτους (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Ηρακλείου), Ηρακλείου (από Σωκράτους έως Αγ. Παρασκευής) και Πλάτωνος (από Αγ. Παρασκευής έως Αγ. Γεωργίου).

Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται εναλλάξ στα πεζοδρόμια, ώστε να εξασφαλίζεται η κίνηση των πεζών και θα διαρκέσουν 16 μήνες.

Βελτίωση οδικής ασφάλειας στην Αγ. Παρασκευής

Το έργο, ύψους €980.000 που επίσης χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας υλοποιείται στο τμήμα της Αγ. Παρασκευής από πλατεία Χαλανδρίου έως Αισχύλου με στόχο:

 • Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
 • Τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου
 • Τη βελτίωση της προσβασιμότητας/μετακινήσεων πεζών, ποδηλατών και εμποδιζόμενων ατόμων

Θα δημιουργηθεί και ποδηλατόδρομος από τον πεζόδρομο της οδού Πλάτωνος έως την οδό Αισχύλου, με βάση τις πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου.

«Η ανάπλαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην Αγ. Παρασκευής, την ανέγερση του νέου δημαρχείου και του υπόγειου πάρκινγκ, τις αναπλάσεις που περιλαμβάνει το έργο ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μαζί με τις πεζοπορικές διαδρομές που διαμορφώνονται πέριξ του κέντρου και καταλήγουν σ’ αυτό, δημιουργούν μια τελείως διαφορετική εικόνα για το Χαλάνδρι», σχολίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου και κατέληξε:

«Όλα τα παραπάνω έργα θα βελτιώσουν σημαντικά την προσβασιμότητα για πεζούς, ποδηλάτες, εμποδιζόμενα και ανάπηρα άτομα, θα ενισχύσουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητας ζωής των κατοίκων του κέντρου».

Και τα δύο έργα, υπογραμμίζει ο Δήμος, υλοποιούνται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, χάρη στην ωριμότητα των μελετών, έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), τον Απρίλιο του 2022. Δημοπρατήθηκαν το 2023.

Τέλος όπως υπογραμμίζει ότι, η υλοποίηση των έργων θα επιφέρει αναπόφευκτα κάποια αναστάτωση στην καθημερινότητα διερχομένων και καταστηματαρχών. Στο πλαίσιο αυτό ζητά την  κατανόησή των πολιτών σημειώνοντας ότι  η αναστάτωση θα είναι προσωρινή, μόνιμες όμως οι ωφέλειες του έργου που θα απολαμβάνουν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κέα: Στις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού ο Δήμος

Ποσότητα 15.030 κιλών αποβλήτων ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παρέδωσε προς ανακύκλωση,  ο Δήμος Κέας το 2023, στην…

Βιώσιμες Πόλεις 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας εκπονεί ο δήμος Άργους Ορεστικού

Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)  εκπονεί ο δήμος Άργους Ορεστικού με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκατό νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των 100 νέων  υπογείων κάδων στο Ηράκλειο,…