Άρθρο Localit 24 Νοεμβρίου, 2022

Χαλάνδρι: Κάλεσμα Δήμου για συμβολή των πολιτών στην καταγραφή και μείωση των αποβλήτων τροφίμων

Μονάδα αποτροπής απωλειών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, δημιουργήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Χαλανδρίου, με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητή Ε.Μ.Π., Γεράσιμο Λυμπεράτο.

Η μονάδα αποτελεί κόμβο συνεργασίας των υπηρεσιών καθαριότητας και απορριμμάτων, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας και πολιτικής προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου και υποστηρίζεται οικονομικά από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διάφορες δράσεις καταγραφής και αποτροπής απωλειών σε καταστήματα, παιδικούς σταθμούς, λαϊκές αγορές κ.α.

Προκειμένου να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ποσότητες που χάνονται και να προταθούν ενέργειες μείωσης των απωλειών αυτών, ο Δήμος καλεί τους κατοίκους του Χαλανδρίου, να συμβάλλουν σε εθελοντική βάση σε έρευνα καταγραφής των απωλειών στα νοικοκυριά και διαμόρφωσης στρατηγικών μείωσης τους. Η έρευνα δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξοπλισμό, εκτός από τη δυνατότητα ζύγισης με οικιακή ζυγαριά.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορούν να αποστείλουν email στη διεύθυνση: foodsave@halandri.gr. Στη συνέχεια θα τους αποσταλούν οδηγίες για το πως μπορούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία των συμμετεχόντων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο για στατιστικές εκτιμήσεις, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως σημειώνεται με αφορμή την πρωτοβουλία, “καθώς το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια η ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων και των τροφικών απορριμμάτων έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μείζον ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 100-142 κιλά τροφών ανά κάτοικο ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί”.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 09 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Σαρωνικού

Με στόχο τη μείωση του όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ο Δήμος…

Βιώσιμες Πόλεις 07 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τήλος: Νέες υδρογεωτρήσεις και δίκτυα μεταφοράς πόσιμου νερού για τα Λιβάδια

Χρηματοδότηση ύψους 1.116.700,00€, εξασφάλισε ο Δήμος Τήλου από το πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την…

Βιώσιμες Πόλεις 07 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στον Δήμο Κατερίνης η μετάβαση σε διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης ξεκινά από το σχολείο

Η πρώτη πεντάδα κάδων για τη «μετάβαση σε διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης», τοποθετήθηκε το πρωί της…