Άρθρο Localit 20 Μαΐου, 2024

Χ.Δούκας: «Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν»

«Στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, την οποία επιθυμούμε, πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν οι δημοτικές αρχές για την πόλη που θέλουν. Πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ποιο είναι το ύψος των κτιρίων, το οποίο θα επιτρέπει να αναπνεύσει η πόλη. Αν κλείσουμε όλη την πόλη και δεν μπορεί να δει κανείς την Ακρόπολη, αν υπάρχουν στενά τα οποία δεν τα βλέπει ποτέ ο ήλιος, αν υπάρχουν περιοχές όπου τα κτίρια είναι τόσο ψηλά που δημιουργούν συνολικό πρόβλημα, δεν είναι σημαντικό να μπορεί η δημοτική αρχή να πει ότι τα κτίρια πρέπει να έχουν ένα ορισμένο ύψος;»  τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων αναφορικά με τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών και το μπόνους που προβλέπει ο ΝΟΚ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός Action 24.

Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι  ήταν προεκλογική δέσμευσή του να οχυρωθεί η πόλη απέναντι στο τσιμέντο και ότι αυτό που αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, είναι να παγώσουν οι άδειες κτιρίων που ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος που αντέχει μία πόλη. «Ο Δήμος, ανέφερε,  παγώνει μια απόφαση για τις άδειες για τα υψηλότερα κτίρια, διότι έτσι κι αλλιώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις επικρατούσε χάος, το οποίο κατέληγε σε δικαστικές διαμάχες. Δίνονταν άδειες για πολύ ψηλά κτίρια, μετά ακολουθούσαν δικαστικές αποφάσεις και ακυρώνονταν».
Και συμπλήρωσε: «Και να πω και κάτι σαν καθηγητής, υπήρχε και μία μεγάλη στρέβλωση στον κανονισμό των κτιρίων. Θα μπορούσαν τα μπόνους να είναι να μειώσουν τον ΦΠΑ ή διάφορους άλλους φόρους, αλλά όχι να αντισταθμίζεις ένα περιβαλλοντικό όφελος με ένα αρνητικό. Στην πραγματικότητα εμείς θωρακίζουμε την πόλη και βάζουμε stop στο ακραίο ύψος των κτιρίων. Εμένα με ψήφισαν οι πολίτες και σε αυτούς πρέπει να απολογούμαι. Και οι πολίτες μας λένε ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν».

Σε ότι αφορά το έργο που έγινε στο δήμο τους τέσσερις πρώτους μήνες μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι έχουν φυτευτεί πάνω από 2000 δένδρα στην πόλη με στόχο να γίνουν 5000 μέσα στη χρονιά, έχουν γίνει αναπλάσεις σε 5000 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίων, δημιούργησε  και στελεχώθηκε με 60 καταρτισμένους συμβούλους το Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας. «Στόχος μας, είπε,είναι σε 2-3 χρόνια, όταν ο Δήμος θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, να τη διανέμουμε στα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά. Γι’ αυτό φτιάξαμε την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία μαζί με 7 όμορους Δήμους και αυξάνονται συνέχεια. Η ισχύς εν τη ενώσει. Και τι κάνουμε; Φτιάχνουμε ενεργειακές κοινότητες σε κάθε Δήμο και μια πολλή μεγάλη. Για παράδειγμα, στον Δήμο Μαραθώνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χωράφι για να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά και την ενέργεια που θα παράγουμε να την διοχετεύουμε σε κάποιους κατοίκους στην Αθήνα, στον Μαραθώνα και σε άλλες περιοχές».

Επίσης ο κ. Δούκας είπε ότι θα προσληφθούν νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, φτάνοντας τους 180 μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ  στο αμέσως  επόμενο χρονικό διάστημα, ο δήμος θα ανακοινώσει «και μία εφαρμογή στο κινητό μέσα από την οποία θα μπορεί κάποιος γρήγορα, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αισθάνεται ανασφάλεια, να στέλνει εύκολα μήνυμα στους οικείους του και στην ΕΛΑΣ με το στίγμα της τοποθεσίας που βρίσκεται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Αθήνα να “σπάσουμε” το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας».

Σε ότι αφορά στο μετρό και τις πλατείες σημείωσε ότι «βεβαίως το Μετρό είναι ένα φιλοπεριβαλλοντικό και φιλολαϊκό μέσο, είναι πολύ σπουδαίο και πρέπει να προχωρήσει. Όμως, πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα. Δεν μπορεί να κλείνουν πέντε πλατείες, να μπαίνουν παντού λαμαρίνες και να ρωτάμε πότε θα τις παραδώσουμε στον κόσμο και να μη μας λέει κανένας ξεκάθαρα πότε. Ή να λέει σε δέκα χρόνια. Για παράδειγμα πήγα στην Κωνσταντινούπολη. Μου έλεγε ο κ. Ιμάμογλου, ότι κάθε 6 μήνες ανοίγει ένα νέο σταθμό μετρό και ότι παραδίδει τις πλατείες αρκετά νωρίτερα, για να μην πιεστεί η πόλη. Σε πολλές περιπτώσεις έχει επεκταθεί το εργοτάξιο και φτάνει ενάμιση μέτρο από την πόρτα των σπιτιών των κατοίκων. Δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια. Στο Κολωνάκι είναι διαφορετικά; Πότε θα δώσουν στο Κολωνάκι την πλατεία; Το ξέρει κανένας; Δεν πρέπει ο εργολάβος να βγει να το πει; Είναι το 2027 ή το 2030 ή το 2035; Γιατί πρέπει στην Ελλάδα το μετρό να γίνεται ανέκδοτο; Να τρέχει γρήγορα. Όλοι αυτό θέλουμε. Να μειώνεται και η επίπτωση στους κατοίκους. Νομίζω ότι σε όλες τις πλατείες στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι, στην Κυψέλη όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Εγώ σαν Δήμαρχος αυτό θέλω. Μάλιστα πιέζω πάρα πολύ. Πάμε με σχέδια, συμμετέχουμε σε συσκέψεις, δίνουμε μάχες για να κρατήσουμε πράσινους χώρους. Στο πάρκο Ριζάρη δίνουμε μία σημαντική μάχη για να παραμείνουν τα δέντρα και ο χώρος πρασίνου στην περιοχή και να περιορίσουμε όσο γίνεται το εργοτάξιο. Όπου μπορώ να παρέμβω, το κάνω».

Για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα σημείωσε ότι έχουν διπλασιαστεί οι έλεγχοι διπλασιάσει τους ελέγχους και τον αριθμό των προστίμων και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα στη Δημοτική επιτροπή θα εγκριθούν και οι σφραγίσεις.

Για τον Λόφο Στρέφη ανέφερε ότι από την χορηγία είχαν δαπανηθεί κοντά στις 750.000 ευρώ, με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα, διότι υπήρχε μία μόνιμη σύγκρουση εκεί, ανάμεσα στους κατοίκους και την αστυνομία. «Εμείς, σημείωσε,  παραδώσαμε τον λόφο του Στρέφη και κάνουμε αγώνα για να μπορέσει να βελτιωθεί και να είναι ένας λόφος για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την ανάπλαση μαζί με τους κατοίκους».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βέροια: Αποκαθίστανται οι ζημιές από το μπουρίνι

Τις «πληγές» που προκάλεσε το δυνατό μπουρίνι στη Βέροια αποκαθιστούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Αμφιλοχίας

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δενδροφύτευση σε σχολεία του Πειραιά

Στη φύτευση 150 δένδρων σε σχολεία του Πειραιά προχώρησε ο Δήμος της πόλης, συμμετέχοντας στη…