Άρθρο Localit 10 Φεβρουαρίου, 2015

Bild για το κατοχικό δάνειο: Άνευ αμφιβολίας η απαίτηση για αποζημίωση

katoxiko danioΤην απαίτηση της Ελλάδας προς τη Γερμανία για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου προβάλει η γερμανική εφημερίδα Bild, τονίζοντας πως το θέμα άνευ αμφιβολίας πρέπει να διαβαθμιστεί τυπικά ως απαίτηση για αποζημίωση.

Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σκληρή και απέρριψε και πάλι το αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:

Πρόκειται για 476 εκ. μάρκα του Γ’ Ράιχ, τα οποία η ναζιστική Γερμανία εξανάγκασε την ελληνική κεντρική τράπεζα να της δανείσει. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί, ότι αυτά τα χρήματα έχουν καταβληθεί στα πλαίσια της συνθήκης για τις αποζημιώσεις του 1960, απάντησε της κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος της αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναφέρει η εφημερίδα.

“Εξ αιτίας του ιστορικού και των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης του αναγκαστικού δανείου (….) το θέμα άνευ αμφιβολίας πρέπει να διαβαθμιστεί τυπικά ως απαίτηση για αποζημίωση”, αναφέρει επί λέξει η Bild. Επομένως, εμπίπτει -σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση- στη συνθήκη για τις αποζημιώσεις, την οποία συνήψαν η Γερμανία και η Ελλάδα το 1960 και με την οποία η Γερμανία όφειλε να καταβάλει 115 εκ. μάρκα.

Η απαίτηση της Ελλάδος δεν είναι νέα, όμως μπήκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση Τσίπρα. 11 δισ. ευρώ οφείλει να καταβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις την Κυριακή. Πέραν τούτου ο Τσίπρας πρόκειται να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για αποζημιώσεις δολοφονημένων αντιστασιακών, όπως στην Καισαριανή, αλλά και για τις σφαγές του Διστόμου και των Καλαβρύτων. Η γερμανική κυβέρνηση τις έχει απορρίψει επανειλημμένα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: ανανεώνεται ο στόλος Καθαριότητας

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού παρέλαβε το πρώτο από τα επτά νέα οχήματα που θα ενισχύσουν…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…