Άρθρο Localit 28 Οκτωβρίου, 2019

Αργεντινή: Ο Φερνάντες νέος πρόεδρος, ήττα για Μάκρι και ΔΝΤ

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αργεντινή.

Ο υποψήφιος των προοδευτικών περονιστών και της Αριστεράς Φερνάντσες με το «Μέτωπο Όλων» λαμβάνει το 47,84% με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, από το 49,49% που είχε λάβει στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Ο πρόεδρος Μάκρι λαμβάνει 40,65% από το 32,93% που είχε λάβει στις προκριματικές του Αυγούστου. Ο Φερνάντες έλαβε 11,7 εκατ, ψήφους, έναντι 9,9 εκατ. ψήφων του Μάκρι.

Ο Ρομπέρτο Λαβάνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Κίρτσνερ που έδιωξε το ΔΝΤ, έλαβε το 6,15%, σε σχέση μ ε το 8,44% των προκριματικών του Αυγούστου, και δήλωσε τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τον Φερνάντες.

Ο Νικολάς Ντελ Κάνιο του Μετώπου της Αριστεράς – Ενότητα λαμβάνει το 2,1%, σε σχέση με το 2,93% των προκριματικών του Αυγούστου.

Η συμμετοχή έφθασε στο 80,81%, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα των προεδρικών εκλογών του 2015, ενώ στις προκριματικές του Αυγούστου είχε ψηφίσει το 76,4%. Υπήρξαν 95 χιλιάδες εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν 34 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

«Σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση και πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευθύνη. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων. Σας ζητώ να είστε ήρεμοι. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι αν και έκανε την πιο δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας, δεν κατάφερε να προκριθεί. Το χρηματοικονομικό κατεστημένο και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης , που ήταν στο πλευρό του Μάρκι, είχαν επιδοθεί σε μια μεγάλη εκστρατεία εκφοβισμού για επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών από την εκλογή του Φερνάντες.

Να σημειωθεί ότι η  Αργεντινή εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε ύφεση και πάλι υπό την επιτροπεία του Μνημονίου του ΔΝΤ και η φτωχοποίηση έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο Μάκρι παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τον Φερνάντες στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα το Δεκέμβριο.

 Πάντως η επικράτηση  του Φερνάντες και μάλιστα από τον πρώτο γύρο έναντι του νεοφιλελεύθερου Μάκρι  εκτιμάται ότι αποτελεί πλήγμα για τους Τραμπ, Μπολσονάρου και ΔΝΤ κα τις άλλες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην αμερικανική ήπειρο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία το νησί της Ρόδου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα

Αρκετά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πτώση δένδρων και κλαδιών στο οδικό δίκτυο και…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που υποβαθμίζει τις…