Άρθρο Localit 16 Μαΐου, 2020

Αποκαθίστανται δύο βυζαντινά μνημεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Την μελέτη αποκατάστασης της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Πολίχνη του Δήμου Οιχαλίας, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τρίτη 12 Μαΐου.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ εν λόγω μοναστήρι -ένα από τα παλαιότερα της Μεσσηνίας, καθώς χρονολογείται τον 10ο αιώνα- είναι σήμερα ερειπωμένο, σώζεται μόνο το καθολικό και κάποια τμήματα από τα κελιά των μοναχών.

Στην αρχική κατασκευή έχουν γίνει αρκετές προσθήκες με σημαντικότερη τον πύργο της Μονής που ονομάστηκε “Κάστρο Αρχάγγελου” καιι κατασκευάστηκε περί τον 14ο αιώνα. Η τοιχογράφηση είναι έργο του 18ου αιώνα.

Εξ άλλου, στην  ίδια συνεδρίαση, το ΚΑΣ ενέκρινε και την μελέτη αποκατάστασης του καθολικού και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου, στην Ανθεια του Δήμου Καλαμάτας.

* Η φωτογραφία της μονής Ταξιαρχών στην Πολίχνη προέρχεται από την διαδικτυακή σελίδα “Καστρολόγος” (https://www.kastra.eu)

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
24ωρη απεργία των δημοσιογράφων για αξιοπρεπείς αυξήσεις με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Από τις 5 το πρωί σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου μέχρι τις 5 το πρωί της…

Ενδιαφέρουν 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Eκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ

Ξεκινάει σήμερα εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με σκοπό την κατάθεση αιτήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για…

Ενδιαφέρουν 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαρισαίων: Συνέχιση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ”

Συνέχιση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ» για την επόμενη διετία αποφάσισε…