Άρθρο Localit 16 Μαΐου, 2020

Αποκαθίστανται δύο βυζαντινά μνημεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Την μελέτη αποκατάστασης της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Πολίχνη του Δήμου Οιχαλίας, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τρίτη 12 Μαΐου.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ εν λόγω μοναστήρι -ένα από τα παλαιότερα της Μεσσηνίας, καθώς χρονολογείται τον 10ο αιώνα- είναι σήμερα ερειπωμένο, σώζεται μόνο το καθολικό και κάποια τμήματα από τα κελιά των μοναχών.

Στην αρχική κατασκευή έχουν γίνει αρκετές προσθήκες με σημαντικότερη τον πύργο της Μονής που ονομάστηκε “Κάστρο Αρχάγγελου” καιι κατασκευάστηκε περί τον 14ο αιώνα. Η τοιχογράφηση είναι έργο του 18ου αιώνα.

Εξ άλλου, στην  ίδια συνεδρίαση, το ΚΑΣ ενέκρινε και την μελέτη αποκατάστασης του καθολικού και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου, στην Ανθεια του Δήμου Καλαμάτας.

* Η φωτογραφία της μονής Ταξιαρχών στην Πολίχνη προέρχεται από την διαδικτυακή σελίδα “Καστρολόγος” (https://www.kastra.eu)

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συνεντεύξεις 20 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Ξεκάθαρο όραμα και αναγκαίες αποφάσεις

Συνέντευξη του Γιώργου Παπαναστασίου- Β’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αγρινίου στην εφημερίδα “Δημοκρατία” για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση ενίσχυση με προσωπικό στους Δήμους, με διασφάλιση και ενίσχυση του προγράμματος 55+

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αποτελούμενης…

Ενδιαφέρουν 19 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δράμας: Συγχαρητήριο μήνυμα για τη βράβευση του Μόσχου Μορφακίδη-Φυλακτού

Ο Δήμος Δράμας εκφράζειτα θερμά του συγχαρητήρια προς τον διακεκριμένο Δραμινό πανεπιστημιακό και νεοελληνιστή Μόσχο…