Άρθρο Localit 08 Νοεμβρίου, 2017

Απ. Τζιτζικώστας: Άμεση λύση για τέσσερα ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ

Την ανάγκη να λυθούν άμεσα τέσσερα ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας.
Το πρώτο ζήτημα αφορά, όπως είπε, την επίλυση του τρόπου επιλογής ενδιάμεσου φορέα για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στα περιφερειακά προγράμματα. Επιπλέον, σημείωσε ότι προβλήματα παρουσιάζει το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, η δυσλειτουργία του οποίου επηρεάζει την έγκριση υλοποίησης των δράσεων κρατικών ενισχύσεων. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το θέμα θα επιλυθεί έως το τέλος της χρονιάς, ώστε στις αρχές του 2018 να ξεκινήσουν οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο περιφερειάρχης σχετίζεται με την ενεργοποίηση των δράσεων στον τομέα της Υγείας. «Οι πόροι που δεσμεύτηκαν παραμένουν ανενεργοί και εδώ υπάρχει καθυστέρηση» είπε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση των αρμοδίων εθνικών Αρχών με τις Περιφέρειες της χώρας για τον προσδιορισμό του οδικού χάρτη του συνόλου των δράσεων Υγείας ανά περιφέρεια. Απαιτείται ακόμη η επιβεβαίωση της σύμφωνης γνώμης της Ευρώπης για το σύνολο των δράσεων στον τομέα της Υγείας και χρειάζεται σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση δράσεων.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι απαιτείται ενιαίο σχέδιο πρόσκλησης, που θα επεξεργαστεί η επιτελική δομή ενέργειας, όμως αυτό πρέπει να γίνει ταχύτατα και να καθοριστούν άμεσα οι προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να διασφαλίζουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι.
Για τα έργα τέλος, που αφορούν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου 4412 του 2016 για ανάθεση και εκτέλεση έργων, ώστε να προβλέπονται με σαφήνεια οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες φυσικού αερίου για την υλοποίηση των έργων.
«Με τη σημερινή συνεδρίαση προχωράμε στην εξειδίκευση δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 185 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Αναλυτικά διευκρίνισε ότι από αυτό το ποσό, τα 22 εκατ. ευρώ αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην περιφέρεια, 42 εκατ. ευρώ δράσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των σχεδίων που έχουν εγκριθεί, 30 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, 40 εκατ. ευρώ υποδομές βελτίωσης ποιότητας και διασφάλισης ποσότητας του πόσιμου νερού, 6 εκατ. ευρώ εξοπλισμό και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας, 1,5 εκατ. ευρώ αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού για την Ελληνική Αστυνομία και 20 εκατ. τα για νέα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Οι προσκλήσεις για τις δράσεις αυτές δρομολογούνται για το επόμενο χρονικό διάστημα και θέλουμε όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι να προετοιμαστούν κατάλληλα και να υποβάλουν προτάσεις» πρόσθεσε.
Επανέλαβε τέλος, τη δέσμευση για τη διάθεση μέσω ΕΣΠΑ κονδυλίων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και επισήμανε ότι υποβλήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το διορθωμένο τεχνικό δελτίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Ξεκινά η δεύτερη φάσης ανέγερση του νέου κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου του δημοτικού λιμενικού…

Ρεπορτάζ 30 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Ξεκινούν οι δωρεάν ξεναγήσεις για τους επισκέπτες της πόλης από το Δήμο

O Δήμος Ηρακλείου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ξεναγεί τους επισκέπτες της πόλης, στα αξιοθέατα και…

Ρεπορτάζ 29 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τοιχογραφία 1.100 τ.μ. στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Οκτώ διάσημοι street artists δημιούργησαν σε επιφάνεια τοίχου 1.100 τ.μ, του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ένα…