Μέσα στο Μάιο θα έχουν εντοπισθεί οι πρώτοι φορείς που οδηγούνται σε κατάργηση και κατά συνέπεια το προσωπικό τους, ως πλεονάζον, θα δει την πόρτα της εξόδου, αποτελώντας ένα πρώτο μέρος των 15 χιλιάδων προς απόλυση υπαλλήλων.
Όπως ξεκαθάρισε σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης «εντός του Μαϊου θα εντοπιστούν επιτέλους αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν, μετά από αξιολογήσεις όμως και μελέτες οι συγχωνεύσεις σε μια δεύτερη φάση».
Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο στοιχείο στη διαδικασία είναι το γεγονός ότι «όλη η διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δομών του δημοσίου γίνεται από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους».
«Τα περιγράμματα θέσεων συντάσσονται από τους γενικούς διευθυντές και είναι οι γενικοί διευθυντές εκείνοι που θα περιγράψουν τις θέσεις με καθημερινή δουλειά βασιζόμενοι στην κύρια αποστολή του κάθε υπουργείου που είναι προσδιορισμένη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μανιτάκης, εξηγώντας πως «οι γενικοί διευθυντές θα κάνουν και την τοποθέτηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, το προσοντολόγιο τους, αλλά κυρίως με τα βασικά υπηρεσιακά τους καθήκοντα στις νέες θέσεις».
Για το εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και η προεργασία που έγινε από τις μελέτες που είχαν εκπονηθεί από τον Θ. Πάγκαλο, όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. « Τόσο τις μελέτες της λίστας Πάγκαλου, όσο και όλη την προεργασία που έχει γίνει, τις έχουμε, τις μελετάμε όλο αυτό το διάστημα. Επειδή το έργο είναι πολύ δύσκολο και πολύ λεπτό δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να μην προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, αλλά να κάνουμε μια στοιχειώδη αξιολόγηση, να μετρήσουμε τη χρησιμότητα», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «ήδη η εξοικονόμηση που επέρχεται από τις αλλαγές που προχωρούν με στόχο τη συμπύκνωση, τη μείωση του όγκου των δημοσίων υπηρεσιών, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 30% και σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και το 50%». Αυτό συνέβη διότι, όπως εξήγησε ο κ. Μανιτάκης, ακολουθήθηκαν πολύ ορθολογικά κριτήρια.