Άρθρο Localit 06 Νοεμβρίου, 2018

Άνοιξε ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” ως μητροπολιτικού πάρκου

Άνοιξε η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως μητροπολιτικού πάρκου, στον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκατ. ευρώ και αφορά και σε άλλες ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δήμους, εκτός του Παύλου Μελά, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη).

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό θα απορροφήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα διαθέσουμε τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, για να κάνουμε πράξη το όραμα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αποκτήσουν σε έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο ένα πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη με τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων εντός του πρώην στρατοπέδου και δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του δήμου Παύλου Μελά, της Πολιτείας και όλων των φορέων για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

«Η συνεργασία όλων μας (Περιφέρειας, Δήμου, Υπουργείων, Εκκλησίας, επιστημόνων και βέβαια κινημάτων πολιτών) οδήγησε στην παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, στην εκπόνηση ενός εξαιρετικού σχεδίου αξιοποίησης, που εμπεριέχει το όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη και στη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε αυτό το όραμα να γίνει πράξη. Θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια έκανε το καθήκον της και διασφάλισε τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα πρώτα έργα» σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας, διευκρινίζοντας ότι τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη μελέτη παρεμβάσεις κι οφείλουν και οι άλλοι φορείς να δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός στο σύνολό του, ώστε να μη μείνει ημιτελές ένα τόσο εμβληματικό έργο.

Η δράση που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει γενικότερα -όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- στην αξιοποίηση περιοχών (αστικών οικοπέδων σημαντικής έκτασης) εντός ή στο όριο του αστικού χώρου, στους οποίους κατά το παρελθόν είχαν αναπτυχθεί ασύμβατες με τον αστικό χαρακτήρα χρήσεις και οι οποίοι μετά τη μετακίνηση των χρήσεων αυτών παραμένουν αναξιοποίητοι.

Οι χώροι αυτοί στην πλειονότητά τους αποτελούν περιοχές που χαρακτηρίζονται σήμερα από εγκατάλειψη, ενώ λόγω των χρήσεων που υπήρχαν εκεί (στρατιωτικές, βιομηχανικές) είναι -σύμφωνα με την ανακοίνωση- ύποπτοι για εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών που έχει προκληθεί είτε από την απόθεση αποβλήτων απευθείας στο έδαφος, όταν σε αυτούς λειτουργούσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είτε από διαρροές υπόγειων δεξαμενών καυσίμων που ήταν εγκατεστημένες εκεί.

Επιπλέον λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και της μη επαρκούς φύλαξής τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, σε πολλές περιπτώσεις στους χώρους αυτούς έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παράνομες αποθέσεις αποβλήτων και μπαζών, που προβλέπεται να απομακρυνθούν καθώς συνιστούν ενεργές πηγές υγειονομικού κινδύνου.

Στη δράση περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν στην αποκατάσταση και εξυγίανση εδαφών, την ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρων αστικού πρασίνου, τη δημιουργία μονοπατιών και πράσινων διαδρομών, την ανάδειξη (με ήπιες παρεμβάσεις) κτισμάτων αρχιτεκτονικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος – όπου υπάρχουν, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού μικρής κλίμακας (παγκάκια, αστικός φωτισμός κλπ).

Η αύξηση των επιφανειών και του όγκου του αστικού πρασίνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα των χώρων παρέμβασης. Επιπρόσθετα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα από μηχανισμούς προσρόφησης και κατακράτησης ρύπων και σκόνης από τα φυτά, θα δημιουργήσει φυσικές επιφάνειες απορρόφησης του θορύβου και των ακτινοβολιών μειώνοντας την έκθεση παρακείμενων περιοχών κατοικίας σε αυτά και θα ενισχύσει την αστική οικολογία βελτιώνοντας τα αστικά ενδιαιτήματα.

Παράλληλα, η αναβάθμιση και η δημιουργία χώρων – διαδρόμων πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας αναμένεται επίσης να επηρεάσει θετικά την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση των κατοίκων ευρύτερων περιοχών, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα μιας περιοχής, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας σε αυτή.

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το δημοτικό γυμναστήριο Νίκαιας

Το καινούριο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο στη Νεάπολη εγκαινίασαν ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, και ο…

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 310 χιλιάδες ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη σε δήμους με λιμενικά ταμεία

Συμπληρωματικό ποσό ύψους 310.408 ευρώ κατανέμεται  σε δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής…

ΚΕΔΕ 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην δημάρχου Μοιρών Γιώργου Βολικού

Ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη…