Άρθρο Localit 09 Νοεμβρίου, 2018

«Ανησυχώ για τη μείωση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» δηλώνει στη «Le Monde» ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φ. Γκράντι

 “Το ουσιαστικό είναι να μας δοθούν τα μέσα ώστε να βοηθήσουμε τις χώρες που φιλοξενούν πραγματικά τους πρόσφυγες” τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φ. Γκράντι μιλώντας στη γαλλική «Le Monde».

O κ. Γκράντι τονίζει τις δυσκολίες της ΕΕ να δώσει μια κοινή λύση για την μεταναστευτική κρίση και εκφράζει την ανησυχία του για την μείωση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2016 καλεί την ΕΕ να διατηρήσει το δικαίωμα του ασύλου και θεωρεί ότι η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους θα γίνει με το «σταγονόμετρο».

Έχει γίνει υπερβολική χειραγώγηση από όσους μιλούν για «εισβολή», για το τέλος της ευρωπαϊκής ταυτότητας ή για απειλές στην ασφάλεια. Τώρα που το πολιτικό ενδιαφέρον αποκλιμακώνεται, ο κίνδυνος συνίσταται στο να μην κάνουμε τα απαραίτητα ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις μετακινήσεις των πληθυσμών. Η Ευρώπη δεν έχει δώσει ακόμα όλες τις απαντήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος να δυσκολέψει η κατάσταση σε περίπτωση μιας νέας κρίσης. Ο κανονισμός του Δουβλίνου έχει δοκιμαστεί πλέον από τις πολυάριθμες αφίξεις σε κάποιες χώρες, που έτσι τιμωρούνται σε σχέση με τις άλλες. Πρέπει να περάσουμε σε κάτι άλλο. Για καιρό μιλάμε για αναδιανομή ανάμεσα στους 28, αλλά δεν λειτουργεί καθώς κάποια κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα. Λιγότερα από 100.000 άτομα να έχουν αφιχθεί στην Ευρώπη είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος. Η ανάληψη της ευθύνης από τα κράτη των επιβατών του Aquarius, για παράδειγμα, θυμίζει ένα είδος διαμοιρασμού, αλλά για κάθε νέο πλοίο μετατρέπεται σε κρίση. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να αποφασιστεί εκ των προτέρων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη συναίνεσης για τον τόπο όπου αυτός ο διαμοιρασμός θα λάβει χώρα. Δεν εναπόκειται στην Ύπατη Αρμοστεία να καθορίσει πού θα βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αλλά στην Ευρώπη, σημειώνει ο Φίλιππο Γκράντι.

Ο ρόλος της Αρμοστείας είναι να παράσχει τα μέσα για να γίνει σωστά η διαχείρισή τους, λέει και προσθέτει «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ ότι η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου θα πρέπει να γίνεται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Θα πρέπει (οι πρόσφυγες) πάντα να μπορούν να ζητούν άσυλο χωρίς να στέλνονται σε τρίτες χώρες. Αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να δεχτεί, στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης, πρόσφυγες από το έδαφος του Νίγηρα, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί. Αν κάποιος σωθεί στα χωρικά της Τυνησίας το νόμιμο είναι να σταλεί στην Τυνησία. Η συνοριοφυλακή της Λιβύης έχει με διαφανή τρόπο “πιεστεί” προς αυτή την κατεύθυνση. Δουλεύουμε εδώ και χρόνια με την Αίγυπτο, αν τα κράτη επιθυμούν να βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτα (αναφέρεται στην Αυστρία). Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν θέλετε να τη βοηθήσουμε; Για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, με την οποία δεν έχει συνδεθεί ο ΟΗΕ, μας ζητούν να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είναι αντίθετη στις διεθνείς νόρμες. Η Αρμοστεία έχει δουλέψει με την Ελλάδα ώστε να επιβεβαιωθεί ότι κανείς, που διατρέχει κίνδυνο, δεν θα επιστρέψει προς την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Πηγή:ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…