Άρθρο Localit 21 Μαΐου, 2020

Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του ιού στους αυτόχθονες στον Αμαζόνιο

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία δήλωσε ότι η πανδημία covid-19 σκοτώνει τους αυτόχθονες και προειδοποίησε για “ γενοκτονία”, αν η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας δεν προστατεύσει αυτές τις ευάλωτες φυλές.

Μέχρι στιγμής 25 αυτόχθονες έχουν πεθάνει στο τροπικό δάσος, καθώς η επιδημία του κορονοϊού διεισδύει αργά σε απομονωμένα χωριά, αλλά περισσότεροι από 100 έχουν πεθάνει στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και οργανώσεις αυτοχθόνων.

“ Φοβάμαι μια γενοκτονία”, δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανήρτησε αργά προχθές, Τρίτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία.

“ Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν στην πολιτεία μου, την Αμαζόνας, στην περιοχή μου”, τόνισε.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υγεία των αυτοχθόνων, όμως η αρμόδια υπηρεσία Sesai δεν ασχολείται με όσους έχουν φύγει μακριά από την πατρογονική γη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιδημία, που αρχικά ξέσπασε στα αστικά κέντρα, τώρα εξαπλώνεται σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αξιωματούχοι του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας επεσήμαναν σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή του Αμαζονίου που εκτείνεται σε τρεις χώρες: την Κολομβία, το Περού και τη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…

Εκτός Συνόρων 12 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με 18 αθλητές ο Δήμος Ήλιδας στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, οι οποίοι φέτος πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Χουαλιέν…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θήρας: Πρωτοβουλία για τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη στήριξη της στέγασης των εκπαιδευτικών, με στόχο…