Άρθρο Localit 21 Μαΐου, 2020

Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του ιού στους αυτόχθονες στον Αμαζόνιο

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία δήλωσε ότι η πανδημία covid-19 σκοτώνει τους αυτόχθονες και προειδοποίησε για “ γενοκτονία”, αν η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας δεν προστατεύσει αυτές τις ευάλωτες φυλές.

Μέχρι στιγμής 25 αυτόχθονες έχουν πεθάνει στο τροπικό δάσος, καθώς η επιδημία του κορονοϊού διεισδύει αργά σε απομονωμένα χωριά, αλλά περισσότεροι από 100 έχουν πεθάνει στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές και οργανώσεις αυτοχθόνων.

“ Φοβάμαι μια γενοκτονία”, δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανήρτησε αργά προχθές, Τρίτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία.

“ Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν στην πολιτεία μου, την Αμαζόνας, στην περιοχή μου”, τόνισε.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υγεία των αυτοχθόνων, όμως η αρμόδια υπηρεσία Sesai δεν ασχολείται με όσους έχουν φύγει μακριά από την πατρογονική γη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιδημία, που αρχικά ξέσπασε στα αστικά κέντρα, τώρα εξαπλώνεται σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αξιωματούχοι του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας επεσήμαναν σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή του Αμαζονίου που εκτείνεται σε τρεις χώρες: την Κολομβία, το Περού και τη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…