Άρθρο Localit 24 Νοεμβρίου, 2019

Άνδρος: Μανιταροεξόρμηση στην Άρνη

Στα πλαίσια του έργου LIFE Andros Park, η Ομάδα Έργου σε συνεργασία με τους εθελοντές του εγχειρήματος Andros Routes και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρνης διοργανώνουν εξόρμηση για αναζήτηση, συλλογή και αναγνώριση μανιταριών της Άνδρου.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων.

Η Άνδρος δέχεται το μεγαλύτερο ποσό βροχής από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, διατηρεί σημαντικό αριθμό μικρών ποταμών συνεχούς ροής με υδροχαρή φυτά, αλλά και εκτεταμένες εκτάσεις με υπολειμματικές συστάδες φυλλοβόλων και αειθαλών πλατύφυλλων δέντρων. Αυτός ο συνδυασμός βλάστησης και κλιματικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ειδών μανιταριών. Επιπλέον, η Άνδρος είναι το πιο διεξοδικά μελετημένο έως σήμερα νησί του Αιγαίου, σε ότι αφορά την ποικιλότητα των μανιταριών. Η συστηματική μελέτη των μανιταριών της Άνδρου που ξεκίνησε το 1993 από μυκητολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) έχει έως σήμερα οδηγήσει στην καταγραφή περισσότερων από 400 ειδών, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων που περιγράφηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως από την Άνδρο.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης θα συλλεχθούν μανιτάρια υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ηλία Πολέμη (επιστημονικού συνεργάτη του Γ.Π.Α.), ενώ επιλεγμένα δείγματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στο τέλος του περιπάτου. Η συνολική διάρκεια της εξόρμησης εκτιμάται σε 3-4 ώρες και θα καλυφθεί απόσταση περίπου 1km (πρώτο μέρος στα Ρέματα) και 4,5 km (δεύτερο μέρος στην Άρνη), βαδίζοντας πάνω στις σηματοδοτημένες από το εγχείρημα Andros Routes διαδρομές Νο 13 και «Άρνη κυκλική» (Ar1).

Η εξόρμηση μας απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσουν τα μανιτάρια της Άνδρου, σε οικογένειες, νέους, ενήλικες και παιδιά. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος είναι απαραίτητο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους  το αργότερο έως τη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 13.00, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@androsroutes.grlifeandrospark@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6942-461841, 6972-986659.

Σημαντική πληροφορία: Στην εξόρμηση έχει τεθεί από τους διοργανωτές όριο συμμετοχών. Για το λόγο αυτό έγκυρη θα θεωρηθεί η συμμετοχή μόνο όσων δηλώσουν συμμετοχή έγκαιρα και έχουν λάβει γραπτή επιβεβαίωση από τους διοργανωτές.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…