Άρθρο Localit 28 Ιανουαρίου, 2021

Ανακοινώθηκε το νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη  η αναμόρφωση του τρόπου εκλογής  των δημοτικών και περιφερειακών αρχών ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του κόμματός του, που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης».

Τούτου δοθέντος  «από τις τοπικές εκλογές  του 2023 οι περιφερειάρχες  και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία  με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.  Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43 % των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.  Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60 %, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές. Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. (…) ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου  Χρήστου Ταραντίλη, στα βασικά σημεία του  το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι:

  • Επαναφέρεται η  5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών».
  • Σε κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων.
  • Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο  εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα οι υποψήφιοι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 11 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αλ. Καλοκαιρινός: Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και αποβλέπουν στο να υπάρξει ωφέλεια για την πόλη του Ηρακλείου από τον ΒΟΑΚ

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών για τα έργα του ΒΟΑΚ…

Ρεπορτάζ 11 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η ΑΕΠΟ για την κατασκευή γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο Όρος

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει απόλυτα τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, ο οποίος είχε…

Ρεπορτάζ 10 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομόφωνο “ΟΧΙ” του Δ.Σ. του δήμου Κιλκίς στην εγκατάσταση 31 ανεμογεννητριών στα Κρούσια Όρη

Την πλήρη διαφωνία του στη χωροθέτηση αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο των Κρουσίων εξέφρασε, χθες,…