Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2016

Αναγκαία και επικοδομητική η συνεργασία των τοπικών ελληνικών αρχών με το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

g-mosler-tornstromΣτην πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία περιλαμβάνονται συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με  την επίλυση των ιδιαίτερων αναγκών των δήμων και των περιφερειών, στάθηκε εμφατικά η πρόεδρος του Gudrun Mosler-Tornstrom , στην ομιλία της στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Όπως είπε,  η έκθεση του Κογκρέσου εστιάζεται σε μια σειρά προβλημάτων αναφορικά με την έλλειψη δημοσιονομικής αυτονομίας,  αλλά και οικονομικών ζητημάτων που συνεπάγεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές  της χώρας , και  περιλαμβάνει σύσταση  προς την  κυβέρνηση  να λάβει μέτρα για την επίλυσή τους.

Η G. Mosler-Tornstrom είπε ακόμη ότι,  γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές  τόσο όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση όσο και στην προσφυγική κρίση, αλλά και για σειρά άλλων προβλημάτων.

Αναφέρθηκε επίσης  σε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου  το προηγούμενο διάστημα, στην Περιφέρεια  Αττικής και σε δύο Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, με σκοπό τη διαπίστωση των προκλήσεων και των δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο δήμος σε ότι αφορά τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών.

Είμαστε πεπεισμένοι είπε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις , βοηθούν τα μέλη του Κογκρέσου να κατανοήσουν τα προβλήματα και να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα στην κεντρική εξουσία.

Η ομιλήτρια έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλουν  ΚΕΔΕ και  δήμοι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν μέσα, έχουν ελάχιστους   πόρους και καμιά αρμοδιότητα.

Υπενθύμισε παράλληλα,  την πρόταση  για συνεργασία  μεταξύ Κογκρέσου και υπουργείου Εσωτερικών,  με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, στο πλαίσιο συνέχειας της  έκθεσης παρακολούθησης, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές συστάσεις προς την κυβέρνηση, σε πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί. Ελπίζω –είπε- η πρόεδρος του Κογκρέσου, ο νέος υπουργός Π. Σκουρλέτης να είναι θετικός προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να βοηθηθεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει τη σύστασή μας.

Η  Gudrun Mosler-Tornstrom επεσήμανε ότι ο διάλογος είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των δυσκολιών,  στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για την εκκίνηση της διαδικασίας παρακολούθησης στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκλογή  στη θέση του αντιπροέδρου πλέον του οργάνου του δημάρχου Σάμου Μ.Αγγελόπουλου  και των επτά αντιπροσώπων από την  Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο καλώντας τους συνέδρους  να  τις αξιοποιήσουν, για την προβολή των αιτημάτων των τοπικών αρχών.

Σημειώνεται ότι, η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί στη χώρα μας, με την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία το νησί της Ρόδου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα

Αρκετά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πτώση δένδρων και κλαδιών στο οδικό δίκτυο και…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που υποβαθμίζει τις…