Άρθρο Localit 23 Οκτωβρίου, 2018

Άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηρόδρομου ζητούν οι δήμαρχοι Αν. Αττικής

Την άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, μέσω της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα ζητούν με ανοικτή  επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Παιανίας, Παλλήνης, Σπάτων –Αρτέμιδος, Ραφήνας- Πικερμίου,  Μαραθώνα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Οργανισμών Λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας.

Οι αιρετοί  αναφέρουν  ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενός προκαταρκτικού σχεδιασμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Σε ότι αφορά την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης  υποστηρίζουν ότι τον δρόμο άνοιξαν Γαλλία, Ιταλία και Κροατία, οι οποίες «διαπραγματεύτηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχαν την επέκταση  συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητόδρομων» επικαλούμενες  «την ανάγκη άμεσης τόνωσης της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σημειωτέον ότι το θέμα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, που λήγει το Σεπτέμβριο του  2024, έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά στο γενικότερο σχέδιο για επέκταση συμβάσεων σε οδικούς άξονες με στόχο να κατασκευαστούν πρόσθετα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης οι αντίστοιχες συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια σε Γαλλία και Ιταλία, προς το παρόν, κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή υποστηρίζουν πως «πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις διερεύνησης της δυνατότητας επέκτασης Συμβάσεων Παραχώρησης στην Ελλάδα και καταρχήν έλαβε θετική αντίδραση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε., γεγονός που προφανώς και θεωρούμε ως σημαντικότατο βήμα νια την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα».

Προσθέτουν πως «η άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, δυνατότητα που διασφαλίζεται μόνο δια της επέκτασης της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης, είναι σημαντική και κρίσιμη δεδομένου ότι προκύπτουν αντίστοιχα άμεσα οφέλη…».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «η τυχόν καθυστέρηση της άμεσης έναρξης κατασκευής της επέκτασης της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα συνιστά υπονομευτική πράξη της ανάπτυξης της χώρας και του οικονομικού μέλλοντος της Ανατολικής Αττικής και ως εκ τούτου μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.  Η μη διασφάλιση της άμεσης εκκίνησης του έργου, ουσιαστικά το παραπέμπει για άλλη μια φορά στις καλένδες, όπως άλλωστε γίνεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που δεν είναι δυνατόν πλέον να αποδεχθούμε.

Δεδομένου ότι η δυνατότητα άμεσης έναρξης κατασκευής του συνόλου των συγκεκριμένων συγκοινωνιακών έργων και εύρεσης των απαιτούμενων προς τούτο κεφαλαίων, διασφαλίζεται μόνο δια της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, πρακτική που αντίστοιχα δοκιμασμένα έπραξαν και οι ανωτέρω αναφερόμενες χώρες μέλη της Ε.Ε. για λόγους άμεσης ανάπτυξης της οικονομίας τους (πόσο μάλλον απαραίτητο για τη χώρα μας!), σας παρακαλούμε να εντείνετε και να ολοκληρώσετε τη σημαντικότατη προσπάθεια που ξεκινήσατε εντατικοποιώντας και ολοκληρώνοντας τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τον Παραχωρησιούχο, προκειμένου να εκκινήσει άμεσα το έργο και να προκύψουν τα αντίστοιχα οφέλη για τη χώρα μας και για την Ανατολική Αττική».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μέτρα Δήμου Εορδαίας για ανακούφιση των αδέσποτων ζώων από τον καύσωνα

Μέριμνα για την ανακούφιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 14/6 τα σχολεία του Αγίου Δημητρίου

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου και για τελευταία μέρα για φέτος,  όλα τα…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΕΥΑ Τρικάλων: Ακατάλληλο για πόση το νερό στο Καλονέρι

Ακατάλληλο προς πόση κρίνεται το νερό στην τοπική Κοινότητα Καλονερίου, μετά τους πρόσφατους ελέγχους που…