Άρθρο Localit 27 Απριλίου, 2020

Αλλάζουν οι όροι χρηματοδότησης έργων διαχείρισης απορριμμάτων

Τροποποιείται η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των ώριμων έργων με την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους.

   Έτσι, με την τροποποίηση παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων με τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβλημένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων θα προσκομιστεί εκ των υστέρων.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με υποχρέωση εκ των υστέρων προσκόμισης της ΑΕΠΟ», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος.

«Έτσι, οι διαδικασίες ελέγχουν του φακέλου χρηματοδότησης και της χορήγησης της ΑΕΠΟ θα προχωρούν παράλληλα, κάτι που θα εξοικονομήσει περίπου 6 μήνες στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την ειδική γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου, που ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχετικό αίτημά μας», πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.

«Με τις πρόσφατες προσκλήσεις διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις για όλα τα έργα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν έγκαιρα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020», ανέφερε η ειδική γραμματέας.

«Είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί κοινοτικοί πόροι, ειδικά στην περίπτωση μεγαλύτερων μονάδων. Για αυτό συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αποτελεσματικά τα δύο υπουργεία, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και επισπεύσαμε τις διαδικασίες χωρίς να επηρεαστεί η αρτιότητα των έργων. Σίγουρα, οι φορείς υλοποίησης έχουν ένα κρίσιμο έργο μπροστά τους, αλλά διαθέτουν υποστήριξη και είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να το φέρουν σε πέρας», σημείωσε η κ. Δανδόλου.

Τί σημαίνει η τροποποίηση της πρόσκλησης χρηματοδότησης

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΝ, μέχρι σήμερα, για να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αντίστοιχη πρόταση, έπρεπε να υπάρχει και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Εφεξής, υπαγωγή σε χρηματοδότηση μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος αναμένοντας την ΑΕΠΟ. Προς αποφυγή παρερμηνειών, γίνεται σαφές ότι άνευ ΑΕΠΟ δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο.

Με αυτήν την τροποποίηση στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης επιταχύνεται, για παράδειγμα, όλη η διαδικασία για την αποπεράτωση μίας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) περί τους 6 μήνες, σημαντικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία κοινοτικής χρηματοδότησης για τις εν λόγω μονάδες.

   Η τροποποίηση πρόσκλησης χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.ymeperaa.gr/images/prosklhseis-ergwn/axones/14/20200416_3352_2h_trop.pdf

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Εντυπωσιακή τοιχογραφία στο Δημοτικό Πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ ΑΕ 

Την πρώτη σύγχρονη τοιχογραφία της, απέκτησε η πόλη των Χανίων, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επαναλειτουργούν σταδιακά οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης  μετά την κυβερνοεπίθεση της περασμένης εβδομάδας

Επαναλειτουργούν σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

Το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο…