Άρθρο Localit 20 Νοεμβρίου, 2023

Αλεξανδρούπολη: Συμμετοχή Δήμου στο έργο DIGI-INCLUSION για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού

Στο έργο DIGI-INCLUSION  του προγράμματος URBACT  για  την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω μειωμένης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από ειδικές ομάδες πληθυσμού, συμμετέχει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Το εταιρικό δίκτυο του DIGI-INCLUSION αποτελείται από 9 εταίρους από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία, Γαλλία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Στόχος του έργου είναι να συνδράμει τις συμμετέχουσες πόλεις στην προσπάθεια μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα ομάδων δημοτών.

Στα μέσα Νοεμβρίου (13-15/11/2023)  συνάντηση εργασίας  του έργου, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “URBACT IV”, στην πόλη Mollet des Valles, στην Ισπανία, στην οποία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετείχε με δύο εκπροσώπους του..

Στη διάρκεια των επί μέρους ενοτήτων εργασίας αναλύθηκαν: το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ψηφιακό αποκλεισμό, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί με βάση το προφίλ των πόλεων που συμμετέχουν, ο εντοπισμός κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη υποστήριξης στη χρήση των ψηφιακών μέσων & εργαλείων, όπως και οι κατευθύνσεις που θα ληφθούν υπόψιν για τις δράσεις έως το 2025 που ολοκληρώνεται το έργο, με την παραγωγή ενός Σχεδίου Δράσης με σαφή στόχευση κοινωνικές ομάδες αναφοράς με τις μεγαλύτερες ανάγκες υποστήριξης.

Επόμενο βήμα, όπως ενημερώνει ο Δήμος,  αποτελεί η συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Δράσης της Αλεξανδρούπολης που θα διερευνήσει διεξοδικά τις τοπικές ανάγκες και θα αναζητήσει τρόπους επίλυσης τους, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, που λειτουργεί κυρίως ως υποστηρικτικός οργανισμός στο συγκεκριμένο αντικείμενο – εργαλείο αστικής πολιτικής.

Στην Τοπική Ομάδα συμμετέχουν αρκετοί φορείς της πόλης που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα αποκλεισμού και ιδιαίτερα του ψηφιακού αποκλεισμού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του δημάρχου, Γιάννη Ζαμπούκη, για να αποτελέσουν τμήμα αυτής της συμμετοχικής προσπάθειας ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του Δήμου.

Περισσότερα για το έργο στην αγγλική γλώσσα: https://urbact.eu/networks/digi-inclusion

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για τις ρηγματώσεις στις Βούτες του δήμου Ηρακλείου

Συνεχίζονται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (28-4-2025) οι αυτοψίες στις Βούτες του δήμου Ηρακλείου,…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Π. Μαρινάκης: Σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, με ένα γύρο εκλογών

Την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις  αυτοδιοικητικές εκλογές με  εκλογή…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαύδος: Ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης

Ξεκίνησε στη Γαύδο η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης, που έχει…