Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν βασικό εργαλείο του νέου ΕΣΠΑ για συνεκτικές αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στους Δήμους της χώρας τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου του δήμου Πειραιά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης συνέδεσε τις ΟΧΕ με τις εξής προτεραιότητες του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου:
(α) Να σταματήσουν οι κακές πρακτικές της υλοποίησης ασύνδετων μεταξύ τους έργων και της κατασπατάλησης πόρων σε έργα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
(β) να δοθεί έμφαση στην οικολογική διάσταση των έργων, στις δράσεις κοινωνικής μέριμνας, σε παρεμβάσεις που στρέφουν την οικονομία προς ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, στηριγμένο στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Για τις ΟΧΕ και τα υπόλοιπα εργαλεία ολοκληρωμένης χωρικής και τοπικής ανάπτυξης (π.χ. ΤΑΠΤΟΚ), με πλήρως διασφαλισμένους πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε: «Αξιοποιώντας το σύνολο αυτών των εργαλείων, στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός συνδυασμού έργων σε πολλούς τομείς παρέμβασης (υποδομές, επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, κοινωνικός αποκλεισμός), σε περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών αυτών και παράλληλα να υλοποιήσουμε δράσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, ευθύνη της οποίας είναι η κατάρτιση της στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Επισήμανε τις προσπάθειες του υπουργείου να συμβάλει στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στην υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των μικρών προπάντων δήμων ως προς την ικανότητά τους να διαχειρίζονται και υλοποιούν έργα κατά τη νέα περίοδο. Επίσης αναφέρθηκε σε συναφείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Σε σχέση με το Αναπτυξιακό Σχέδιο του δήμου Πειραιά, ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε ο δήμος: «Τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που υποβάλλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές οφείλουν να εκπονούνται με την ενεργητική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Ο στόχος είναι να εμπεδωθεί και να βαθύνει αυτή η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων». Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στα σύνθετα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης του Πειραιά για να καταλήξει ότι: «Το κρίσιμο ζητούμενο για μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης με τρόπο ισόρροπο, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις υποβαθμισμένες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής».
Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε τη στενή συνεργασία του υπουργείου με το δήμο Πειραιά και την περιφέρεια Αττικής, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και επισήμανε την ανάγκη για «εμβάθυνση των διαδημοτικών συνεργασιών, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο, και μέσα από τις ΟΧΕ, να επιλεγούν και υλοποιηθούν έργα με το καλύτερο δυνατό αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα για την ευρύτερη περιοχή”.