Άρθρο Localit 14 Απριλίου, 2021

 Αγιά: Διαβούλευση για τις υπηρεσίες άρδευσης

Ο Δήμος Αγιάς και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, προσκαλούν παραγωγούς, γεωπόνους και παραγωγικούς φορείς του Δήμου  στη διαβούλευση για τις υπηρεσίες άρδευσης, που αναπτύσσονται σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού κέντρου Jülich της Γερμανίας, στο πλαίσιο του έργου H2020 ATLAS.

Όπως τονίζουν, στη διάρκεια της διαβούλευσης θα παρουσιαστούν σύντομα οι υπηρεσίες άρδευσης που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως θα ζητηθεί η συμβουλή και η κρίση  των συμμετεχόντων  για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, στα μέτρα των αναγκών και απαιτήσεων τους.

Οι υπηρεσίες άρδευσης του έργου ATLAS αναπτύσσονται στις πιλοτικές περιοχές της Αγιάς  και της Επανομής της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Η επίδειξη των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στους πιλοτικούς αγρούς της Αγιάς.

Αναλυτικά αποτελούνται  από  τις  παρακάτω  επιμέρους  παροχές προσφερόμενες σε επίπεδο αγροτεμαχίου:

  1. Υπολογισμός των βαθμοημερών ανάπτυξης των καλλιεργειών, διαθέσιμες κάθε ημέρα από την αρχή μέχρι το τέλος της περιόδου ανάπτυξής τους (Growing Degree Days–GDD).
  2. Καταγραφή και ημερήσια ειδοποίηση των ημερών/ωρών που σημειώθηκε παγετός.
  3. Αποτύπωση της εξέλιξης της υγρασίας και θερμοκρασίας σε εδαφικό προφίλ, στα αγροτεμάχια που έχουν εφοδιαστεί με τους σχετικούς αισθητήρες μέτρησης.
  4. Προγραμματισμός άρδευσης βάσει του ιστορικού εφαρμογής αρδευτικού νερού και της καιρικής πρόγνωσης, για τα αγροτεμάχια που έχουν εφοδιαστεί με συστήματα παρακολούθησης της εδαφικής υγρασίας.
  5. Εκτίμηση  αναγκών  καλλιεργειών  σε  νερό,  βάσει  της  καλλιέργειας,  των  εδαφικών χαρακτηριστικών και της καιρικής πρόβλεψης, με δυνατότητα συνυπολογισμού εφαρμογής προγενέστερων αρδευτικών δόσεων.
  6. Εκτίμηση υφιστάμενων υπόγειων υδατικών αποθεμάτων ανά ζώνη και πρόβλεψη εξέλιξής τους εντός της αρδευτικής περιόδου (σε κλίμακα πιλοτικής περιοχής).

Για την προστασία της υγείας όλων, η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί δικτυακά μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 19:30-21:30 και θα επαναληφθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, 11:00-13:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ohXHwxJsiwt4SFYq8

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 01 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ. Κουκάς: Η φέρουσα ικανότητα των νησιών είναι δείκτης ποιότητας δημοκρατίας

Διοικητική φέρουσα ικανότητα και νησιωτικότητα στο επίκεντρο κοινοβουλευτικής συζήτησης Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς Αντιπρόεδρος του…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά επανεξέτασης ο Ν. 4830/21: Διάλογος ΚΕΔΕ-Νέμεσις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Α’ Αντιπρόεδρος…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Σε εφαρμογή η σύμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Ελικοδρομίου

Δήμαρχος Νισύρου: «Πρόκειται για μια επένδυση που εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα…