Άρθρο Localit 25 Σεπτεμβρίου, 2017

Α. Θεοτοκάτου: «Προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια των αδυναμιών των Δήμων και να τα αντιμετωπίσουμε»

«Προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια των αδυναμιών, τα αίτια των προβλημάτων των Δήμων και να τα αντιμετωπίσουμε» δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

«Εμείς ασχολούμαστε με τον έλεγχο των οικονομικών των Δήμων, με τον έλεγχο των δαπανών. Οι Δήμοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα, τόσο ως προς την ερμηνεία των νόμων όσο και ως προς την εφαρμογή τους και κυρίως ως προς την έλλειψη ενός εσωτερικού ελέγχου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού, που μπορεί να τους αποτρέψει από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, με αφορμή την παρουσία της στη διημερίδα που συνδιοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον».

Η κ. Θεοτοκάτου αναγνωρίζει ότι από την πλευρά των Δήμων γίνονται προσπάθειες ώστε αυτοί να λειτουργήσουν βελτιωτικά, ωστόσο σημειώνει, ότι οι βασικές τους παθογένειες είναι αρκετές. «Τα τελευταία χρόνια τους απασχολεί το θέμα των συμβασιούχων, των παρατασιούχων. Έχουν πάρα πολλά προβλήματα με την έλλειψη πόρων κυρίως, με τα μειωμένα έσοδα και γενικά με την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων, των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετήσουν» εξηγεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτό το περιβάλλον το Ελεγκτικό Συνέδριο, επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να προτείνουμε βοήθεια, γιατί εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προτάσεις. Εμείς, μέσω των ελέγχων που κάνουμε, διαπιστώνουμε κάποιες παθογένειες και κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και τις συστάσεις μας. Στη συνέχεια, στον επανέλεγχο, βλέπουμε αν έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις, δηλαδή αν υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στις διαδικασίες, στη λειτουργία, στη χρησιμοποίηση των πόρων των Δήμων, ανθρώπινων και οικονομικών, στην υποστελέχωση. Αυτό προσπαθούμε: να βρούμε τα αίτια των αδυναμιών, τα αίτια των προβλημάτων των Δήμων και να τα αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενη στα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, εκτιμά ότι αυτά εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες των Δήμων, καθώς διαφέρουν, ανάλογα με το αν βρίσκονται σε αστικό ή περιαστικό περιβάλλον, ορεινή ή νησιωτική περιοχή.

«Είναι άλλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ορεινό και τον νησιωτικό Δήμο. Εκεί τα προβλήματα, κυρίως, είναι η υποστελέχωση, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών. Για παράδειγμα, η τεχνική υπηρεσία ενός νησιού μπορεί να βρίσκεται σε ένα άλλο νησί που απέχει τρεις και τέσσερις ώρες με τη θαλάσσια συγκοινωνία. Επίσης, ενδεχομένως πολλές φορές είναι πάρα πολλοί οι φορείς που πρέπει να εγκρίνουν κάποιες δράσεις. Αυτοί οι φορείς δεν μπορούν να συντονιστούν και έχουμε καθυστερήσεις στις εγκρίσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το ΑΣΕΠ το καλοκαίρι, για το εποχικό προσωπικό που έπρεπε να προσλάβουν οι Δήμοι. Από ορισμένους Δήμους ήρθαν οι αποφάσεις στις 20 Αυγούστου, δηλαδή λίγο-πολύ τελείωσε η περίοδος» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει άλλωστε, ότι κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες ανά Δήμο, οφείλονται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται κατά πολύ ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες σε αντίθεση με τον χειμώνα, οπότε το πληθυσμιακό δυναμικό περιορίζεται, με συνέπεια οι ανάγκες ανά εποχή να διαφοροποιούνται κατά πολύ.

Σε εξέλιξη η διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΠΕΔ-ΚΜ

Νωρίτερα, η κ. Θεοτοκάτου, μιλώντας στη διημερίδα, τόνισε ότι μέσω των ΟΤΑ, οι πολίτες έρχονται σε πρώτη επαφή με την κρατική διοίκηση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η επίλυση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι πολύ καλύτερη από την επίλυση σε κεντρικό επίπεδο».

«Ο έλεγχος που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο προληπτικός, ο προσυμβατικός και ο κατασταλτικός, στοχεύουν στη σύννομη και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους ΟΤΑ. Όπως έχει αποδειχτεί, παρά τις εγγενείς αδυναμίες τους και την ανάγκη βελτίωσής τους, συμβάλλουν στην ορθή οικονομική διοίκηση των Δήμων και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς κοινωνικού σεβασμού» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι είναι διαρκής η έγνοια των Δήμων για την ορθή τήρηση των κανόνων και σχολίασε ότι «οι Δήμοι καλούνται να εφαρμόσουν πολλές φορές ένα πλαίσιο που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ίδια τη φύση της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί σχεδόν πάντα η κρατική εξουσία νομοθετεί αποφασίζει, παραγγέλνει και δρομολογεί εξελίξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται εντός του κράτους μας, αλλά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κράτος».

Υπέρ της επέκτασης του προληπτικού ελέγχου για τις 13 περιφέρειες της χώρας και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, τάχθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία αυτή για τις περιφέρειες, όμως γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί και στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση «να επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2018 ο προληπτικός έλεγχος, αφενός για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου για προφύλαξη από τυχόν λάθη των ίδιων των υπηρεσιών μας».

Χαιρετισμούς στη διημερίδα απηύθυναν επίσης, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…