Τη δημιουργία ειδικού ανταποδοτικού τέλους, για τη χρηματοδότηση των προς απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στην τελευταία του συνεδρίαση.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος, «με τη συμβολή των κατοίκων θα καταστεί δυνατή η απόκτηση σημαντικών ΚΧ-ΚΦ της πόλης, οι οποίοι σε ανταπόδοση θα πετύχουν σημαντική αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αποφευχθεί να χαθούν οι ελεύθεροι χώροι που έως σήμερα δεν έχουν απαλλοτριωθεί με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης με τσιμεντοποίηση. Η συμβολή μεταφράζεται σε επιβάρυνση με ειδικό ανταποδοτικό ετήσιο τέλος 0,50€/τ.μ. Ως δικαιότερο τρόπο κατανομής του τέλους επιλέχθηκε η αναλογική συσχέτιση με την επιφάνεια των κατοικιών και των επιχειρήσεων, με υπόχρεους για την καταβολή τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».
Του ειδικού τέλους απαλλάσσονται όσοι πολίτες είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι «βάσει του νόμου χωροταξικής νομοθεσίας η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης εάν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Εάν έχουν παρέλθει 15 έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου,
-εάν έχουν παρέλθει 5 έτη από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή την πράξη αναλογισμού και δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα χρήματα,
-εάν έχουν παρέλθει 18 μήνες από τον καθορισμό της τιμής μονάδας.»
«Αξιοποιώντας κάθε ενδιαφερόμενος- τόνισε- μία από τις τρεις προϋποθέσεις που δίνει νόμος, στο τέλος δεν θα μείνει στην πόλη ελεύθερος χώρος, καθώς υπάρχει οικονομική αδυναμία από την πλευρά του Δήμου να απαλλοτριώσει τους ήδη δεσμευμένους χώρους.»
Ακολούθως, ο κ. Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «αντιγράφουμε το μέτρο και την αντίστοιχη εμπειρία από όμορους Δήμους που το έχουν ήδη εφαρμόσει και έχουν θετική ανταπόκριση, όπως ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Χαλανδρίου, κ.α., ώστε τα χρήματα που θα εισπράττονται να τροφοδοτούν έναν συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου μόνο για πολεοδομικούς σκοπούς. Δημιουργούμε ένα «κουμπαρά» που θα ανέρχεται στα 3.300.000 ευρώ το χρόνο, και θα μας δίνει τη δυνατότητα αγοράς ελεύθερων χώρων που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση.»
Το μέτρο τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι «απόλυτα δίκαιο, αναπτυξιακό, ισορροπημένο και απόλυτα προοδευτικό και ως τέτοιο θα το αγκαλιάσει η κοινωνία που θέλει ελεύθερους χώρους.
Όταν κινδυνεύει με άρση απαλλοτρίωσης ένα οικόπεδο εμείς πρέπει να έχουμε ένα ταμείο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άρση, να αγοράσουμε το οικόπεδο και να το κρατήσουμε για το Μαρούσι, για το Δήμο, για τα παιδιά μας.»
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίζεται ο κάθε ελεύθερος χώρος που θα χρήζει αγοράς από το Δήμο Αμαρουσίου.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρει καταλήγοντας ότι: «Η απόκτηση ελεύθερων χώρων είναι απολύτως αναγκαία για το Μαρούσι, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό και πολυπαραγοντικό ρόλο, συντελώντας, αφενός, στην ευμάρεια των κατοίκων σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας και αφετέρου, προσφέρουν σημαντική αρωγή στην οικονομική ανάπτυξη των αστικών δραστηριοτήτων.
Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου καταγραφής των ΚΧ-ΚΦ παρουσιάζει έλλειμα σε θεσμοθετημένους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και επομένως δεν υπάρχει περιθώριο να μην υλοποιηθούν οι ήδη θεσμοθετημένοι χώροι, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού χώρου».