Άρθρο Localit 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κακοκαιρία Elias: Αγωνία στη Θεσσαλία – Σφοδρές καταιγίδες στην Ήπειρο – Προβλήματα σε Αχαΐα και Κορινθία

Οι πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας  είναι στο στόχαστρο και της νέας κακοκαιρίας Elias, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι πιο δύσκολες ημέρες είναι σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν.

Στην Ήπειρο δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ ισχυρές βροχές και χαλάζι «χτύπησαν» και την Ήπειρο, ενώ στα ορεινά εκδηλώνονται σφοδρές καταιγίδες κατά διαστήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, όπως την Παραμυθιά, τη Ζίτσα, χωριά του Πωγωνίου, εκδηλώθηκαν χαλαζοπτώσεις που είχαν τοπικά χαρακτηριστικά αλλά και ένταση, όπως μεταδίδει το epiruspost.

Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας προκάλεσε η κακοκαιρία Elias, ενώ προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων και σε γειτονιές χθες το βράδυ η κακοκαιρία Elias, με αποτέλεμα να ακινητοποιηθούν αυτοκίνητα στους δρόμους.

Στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας, στην περιοχή της Αργιθέας σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση. Στην πόλη της Καρδίτσας, καταστηματάρχες προσπαθούσαν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους, με σακιά ή με αφρό πολυουρεθάνης, με την ισχυρή βροχόπτωση να προκαλεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και διακοπή ηλεκτροδότησης.

Στην περιοχή του Περτουλίου, στα Τρίκαλα, έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού  φτάνοντας τα 107 χιλιοστά, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων καθώς έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Στην Φαρκαδόνα, που έχει ήδη πληγεί βαριά από την καταιγίδα Daniel, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης παρασέρνοντας τα κατεστραμμένα πράγματα των σπιτιών, που ήταν συγκεντρωμένα σε σωρούς σε διάφορα σημεία στην περιοχή.

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξαν τη Δευτέρα την  Αχαΐα και τη Κορινθία.

Στο Ξυλόκαστρο σημειώθηκαν έντοντα πλημμυρικά φαινόμενα, όπου στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, στέγες σπιτιών και αυτοκίνητα στα χωριά Κρυονέρι, Κλειτορία και Λαμπίρι, όπου η χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μέγεθος μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ενώ η βροχή που έπεφτε στην περιοχή ήταν μεγάλης έντασης. Στην περιοχή των Καλαβρύτων, σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια του Οδοντωτού. Κλειστά παραμένουν σήμερα, τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από χθες το απόγευμα, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, συνεργεία της «Ολυμπίας Οδού», συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα κανάλια απορροής των υδάτων και στα φρεάτια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρτα: Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων στον Δήμο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων (Βιοαποβλήτων) στον Δήμο Αρταίων. Η νέα επέκταση στις Κεραμάτες,…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Μυτιλήνης

Στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης…