Άρθρο Localit 30 Αυγούστου, 2023

Για δωδέκατη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο καίει τον θησαυρό της Δαδιάς

Μαίνεται για δωδέκατη ημέρα ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Έβρο, τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε σε πολλές περιοχές. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται σε Λευκίμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά κα Κίρκη, όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Μάλιστα χθες δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η Κοτρωνιά με μήνυμα του 112.

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της ΕΕ έκανε γνωστό προχθές ότι η φωτιά έχει κάψει ήδη περισσότερα από 810 τετραγωνικά χιλιόμετρα – μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (Effis) άρχισε να καταγράφει δεδομένα», ανέφερε η υπηρεσία.

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί τo δάσος της Δαδιάς, με σοβαρές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς αρπακτικών πουλιών.

Πρόκειται για το μισό δασικό σύμπλεγμα που εκτείνεται από τον κεντρικό έως τον νότιο Έβρο, το οποίο υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. στρέμματα. Σε σχέση με τη συνολική έκταση του Έβρου, οι μερικώς ή ολικώς καμένες εκτάσεις αντιστοιχούν πλέον στο 19% της επιφάνειας του νομού.

Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης και χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Η περιοχή του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι από το 1980 προστατευόμενη και συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 μεταξύ των υπόλοιπων 27 προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Τέσσερα μέτρα για Έβρο και Πάρνηθα

Χθες επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσα μέτρα τόσο για τον Έβρο όσο και για την Πάρνηθα. Τα μέτρα αφορούν στην κήρυξη από τη Δασική Υπηρεσία ως αναδασωτέων όλων των εκτάσεων που κάηκαν σε Έβρο και Πάρνηθα, φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών,  υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων με την ενεργοποίηση του θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» και καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές αυτές με ευθύνη των περιφερειών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…