Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα -εκτός από την περιοχή της Μάνδρας- προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευδε σε διάφορα σημεία για να αποκαταστήσει ζημιές και να σώσει ανθρώπους.
Ειδικότερα, το προηγούμενο 24ωρο και έως στιγμής, η Πυροσβεστική δέχθηκε μεγάλο αριθμό κλήσεων για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Μετά τη Μάνδρα, τα πιο έντονα προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Χαλκιδική.
Ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση, που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής, όπου από τα λασπόνερα και τα ορμητικά νερά χειμάρρων κινδύνευσαν άνθρωποι.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Νικήτη Σιθωνίας, η οποία δέχθηκε τεράστιους όγκους νερού. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας οχήματα και κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο επιβατών Ι.Χ. αυτοκινήτου, το οποίο παρασύρθηκε από ρέμα με συνέπεια να καταλήξει στη θάλασσα. Οι επιβάτες (68 και 60 ετών αντίστοιχα) ανέβηκαν στην οροφή του οχήματος, απ’ όπου περισυλλέγησαν με τη συνδρομή ιδιωτικού κανό και δύτη, ενώ είναι καλά στην υγεία τους.
Σε άλλη περίπτωση, στην Ακτή Καλογριάς, τέσσερις επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από όχημα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Ζημιές καταγράφηκαν, εξάλλου, σε περιοχές της Κασσάνδρας, όπως στην Κασσάνδρεια, τη Σίβηρη και τη Νέα Φώκαια, όπου υπερχείλισαν χείμαρροι.
Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη σε περιοχές της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 90 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας στη Σιθωνία και άλλες 100 κλήσεις για τους ίδιους λόγους στη Κασσάνδρα. Συνεργεία της Υπηρεσίας επενέβησαν σε συνολικά 70 περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων οκτώ αφορούσαν μεταφορές εγκλωβισμένων ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστοί παραμένουν παραλιακοί και επαρχιακοί δρόμοι στις παραπάνω περιοχές κυρίως λόγω φερτών υλικών που κάλυψαν το οδόστρωμα.
Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών εργολάβων βρίσκονται στις περιοχές και επιχειρούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Στον νομό Μαγνησίας, στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες, η Πυροσβεστική δέχτηκε 70 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 17 συνεργεία με 42 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 15 αντλήσεις υδάτων, 14 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 250 διασώσεις ζώων (αμνοερίφια, βοοειδή).
Στον νομό Λάρισας, στην περιοχή του Αγιόκαμπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 6 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων.
Τέλος, στον νομό Αττικής, στις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο η Πυροσβεστική δέχτηκε 83 κλήσεις. Έχουν συγκροτηθεί 26 συνεργεία με 65 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων και 15 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται.