Άρθρο Localit 09 Ιουνίου, 2015

Περιφέρεια Αττικής: «Πόλεμος» για την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων

έργαΑνυπόστατες χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της τις καταγγελίες του πρώην Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού περί ενδεχόμενης απώλειας πολύτιμων κοινοτικών πόρων από την μη έγκαιρη αποπεράτωση των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων.

«Προκαλούν θυμηδία τα κροκοδείλια δάκρυα εκείνων που θα όφειλαν να γνωρίζουν, εκ της θέσεώς τους στο πρόσφατο παρελθόν, τα της διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και εμφανίζονται σήμερα να προσπαθούν να δημιουργήσουν «θόρυβο» άνευ περιεχομένου, μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται δε ακόμη ότι : «Επειδή η Περιφερειακή Αρχή ασκεί υπεύθυνα διοίκηση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών και του δημοσίου, επαναλαμβάνει για όσους καλόπιστα παρασύρονται από τα «πυροτεχνήματα» μεγαλόστομων ανακοινώσεων αναφορικά με τη διαχείριση του ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, μία παρατήρηση η οποία είναι υπεραρκετή:

Η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας παρέδωσε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (το τμήμα που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας), με ποσοστό απορρόφησης ύψους περίπου 55%. Σήμερα, με τη νέα Περιφερειακή Αρχή, το ποσοστό απορρόφησης έχει ανέλθει σχεδόν στο 85%. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση περί του προγράμματος δημοσιότητας του ΠΕΠ, είναι φανερό ότι κάποιοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι πλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και ότι πια πορεύεται με διαφάνεια, υπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο, έναντι όλων, το δημόσιο συμφέρον».

Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για «θέσεις εργασίας και πολύ σημαντικά έσοδα» που χάνονται από την «στάση πληρωμών που έχει κηρύξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει κηρυχτεί διακοπή εργασιών σε σειρά προγραμματισμένων έργων υποδομών, κοινωνικής αλληλεγγύης, αντιπλημμυρικής προστασίας».

Εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας, 31/12/2015, για την ολοκλήρωση όλων των ενταγμένων έργων, ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι «εάν δεν δοθεί παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να ζητηθούν πίσω τα λεφτά που έχουν δοθεί, για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν».

Αυτά δε, προσθέτει «θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, προκαλώντας έμφραγμα στην εθνική οικονομία ενώ βεβαίως και κάποια από αυτά μπορούν να περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ»

Τέλος χαρακτηρίζει «πισωγύρισμα για την Αττική», όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την μειωμένη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την επιζητούμενη ανάπτυξη της χώρας μας».

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…