Αντιμέτωπη με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να υλοποιήσει ανειλημμένες δεσμεύσεις, αλλά και τις νέες υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη νεώτερη παρέμβαση του επικεφαλής του κλιμακίου του στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.
Ειδικότερα με ξεκάθαρες υποδείξεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του υπενθυμίζει τις 11 χιλιάδες απολύσεις που υπολείπονται για το 2014, σημειώνοντας ότι αυτές θα προέλθουν από τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και δεν θα επαναπορροφηθούν, από το κλείσιμο ΝΠΙΔ, την απομάκρυνση πειθαρχικά υπόλογων, αλλά και όσων έχουν προσληφθεί παράνομα με ειδική μνεία στον έλεγχο της μετατροπής των 40.000 συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ο οποίος έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΑΣΕΠ. Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέσω αυτών των δεξαμενών θα υπάρξουν αποχωρήσεις και εντός του 2015 τις οποίες ενδεικτικά υπολογίζει σε 2.000 μέσα στο πρώτο τετράμηνο.
Στον κατάλογο προστέθηκε άλλη μία κατηγορία από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν. Με συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, μεταξύ των άλλων, ζήτησε ευθέως απολύσεις υπαλλήλων που «δεν αποδίδουν».
“Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν” ανέφερε συγκεκριμένα ο Π. Τόμσεν. “Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις” είπε.