Άρθρο Localit 22 Ιανουαρίου, 2013

Ρεκόρ θα σημειώσει η ανεργία το 2013 σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

φωτο ανεργία Οι άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 202 εκατομμύρια άτομα το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας,  στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η οργάνωση  δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός, ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Οι άνεργοι νέοι στον κόσμο ανέρχονται σε 73,8 εκατομμύρια νέοι,  ενώ είναι πιθανό,  η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας να σπρώξει ακόμη  μισό εκατομμύριο στην ανεργία έως το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ, «το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014», παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια «μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής» τα δύο επόμενα χρόνια.

Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια και όπως δήλωσε εμπειρογνώμονας της Οργάνωσης , στο Γαλλικό Πρακτορείο, «Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013».

Η ανεργία το 2012 σημείωσε άνοδο αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση, 4 εκατομμύρια περισσότερους από ότι το 2011.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ στη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε ότι  «ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση» εκτιμώντας ότι οι προοπτικές «δεν είναι καλές».

“Οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση”, δήλωσε.

“Οι πολιτικές ασυναρτησίες”, “ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση”, είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους, “επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν”.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι νέοι πλήττονται επίσης ιδιαίτερα από την ανεργία, «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ’ όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014», αναφέρει η οργάνωση. Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αναφέρει η ΔΟΕ, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση πρωτοφανής για τα δεδομένα.

Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά, ούτε στην ανεργία, ούτε στο σχολείο, ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…