Άρθρο Localit 23 Ιουνίου, 2014

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει στο ΑΠΕ για απολύσεις μισθούς και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων

mitsotakisΣτους στόχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε θέματα απολύσεων, νέας μισθολογικής πολιτικής και στο νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο θέμα των απολύσεων επισήμανε ότι μετά το 2014 μπαίνει τέλος στους ποσοτικούς στόχους των απολύσεων, ενώ για την κινητικότητα ανέφερε ότι είναι στόχος του από το 2015 να έχει δημιουργηθεί μια νέα δεξαμενή. Για τα σενάρια που αναφέρονται σε νέα μισθολογική πολιτική τόνισε ότι όλα είναι υπό εξέταση.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση της διαθεσιμότητας, τονίζει ότι «η διαθεσιμότητα, όπως τη ξέρουμε, τελειώνει στο τέλος του 2014, όπως τελειώνουν και οι ποσοτικοί στόχοι των απολύσεων. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια και αποτελεί και συμφωνία, την οποία μπόρεσα εγώ προσωπικά να διαπραγματευτώ με την τρόικα. Η διαθεσιμότητα ήδη έχει ολοκληρωθεί, 25.000 υπάλληλοι πέρασαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, αρκετοί έχουν επανατοποθετηθεί, κάποιοι βρίσκονται σε φάση διεκδίκησης μιας θέσης στο Δημόσιο και κάποιοι από αυτούς, που είναι σε διαθεσιμότητα, θα απομακρυνθούν. Αυτό, όμως, το κεφάλαιο κλείνει το 2014, δεν έχουμε ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εστιαστούμε σε ουσιαστικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο, ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «δεν βάζουμε ακόμη τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς. Με εγκύκλιό μου ζήτησα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ενημερώσουν για όλες τις ειδικές διατάξεις, οι οποίες διέπουν σήμερα το καθεστώς των μετατάξεων και των αποσπάσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Το υφιστάμενο καθεστώς είναι αδιαφανές. Στηρίζεται συχνά σε μια προσωπική συναλλαγή, με την καλή έννοια, του υπαλλήλου με τον φορέα προέλευσης και τον φορέα υποδοχής. Φιλοδοξούμε σε έναν χρόνο από τώρα, μέσα στο 2015, να έχουμε δημιουργήσει μια πραγματική αγορά εργασίας για το Δημόσιο, όπου οι κενές θέσεις να προκηρύσσονται με απόλυτη διαφάνεια, με ενιαία διαδικασία, χωρίς πολλές και χαριστικές διατάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να τις διεκδικήσουν να μπορούν να τις διεκδικούν επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους… πάμε επιτέλους σε μια ενιαία αγορά εργασίας για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο, αποσυνδεδεμένη αυτή η διαδικασία από το φόβο των απολύσεων».

Σενάρια πρόσθετων μισθολογικών παροχών

Ερωτώμενος σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου, ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων…Όλα αυτά τα σενάρια είναι υπό εξέταση όπως υπό εξέταση είναι και σενάρια διόρθωσης στρεβλώσεων που και σήμερα ακόμη υπάρχουν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι οποίες διορθώσεις θα πρέπει ν αποτελούν το σημείο αφετηρίας για να πάμε στο επόμενο στάδιο».

 

 

 

 

 

 

«Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα είναι αντικειμενικό, αξιοκρατικό και θα συνδέει για πρώτη φορά τα προσόντα του υποψηφίου με τις απαιτήσεις της θέσης» τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Καταλήξαμε σε αυτό το σύστημα μετά από μία μακρά διαδικασία διαβούλευσης, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό με σκοπό να επιλέξουμε τους ηγέτες της Δημόσιας Διοίκησης με έναν τρόπο διαφορετικό απ΄ό,τι στο παρελθόν. Μακριά από οποιαδήποτε κομματική χειραγώγηση και μέσα από ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει να ξεφύγουμε από πρακτικές του παρελθόντος» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και ειδικά των γενικών διευθυντών δεν είναι ανοικτό σε υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ανοικτό μόνο σε δημοσίους υπαλλήλους».

Σχετικά με την κατάργηση των μορίων, ο υπουργός διευκρινίζει: «Καταργούμε τα μόρια με την παραδοσιακή λογική της μοριοδότησης και του αθροίσματος των μορίων, που τελικά είχε σημαντική συμμετοχή στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης στην επιλογή του υποψηφίου. Τα μόρια παραμένουν ως το πρώτο στάδιο της βασικής επιλογής, αν δηλαδή ο υποψήφιος πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από το αρμόδιο συμβούλιο. Τα μόρια ήταν ένα χρήσιμο σύστημα σε μια περίοδο που έπρεπε να περάσουμε από ένα σύστημα παντελώς αδιαφανές σε ένα άλλο σύστημα, το οποίο τουλάχιστον θα ήταν αντικειμενικό. Δεν θεωρώ, όμως, ότι εξασφαλίζουν την απαιτούμενη αξιοκρατία, έτσι ώστε να επιλέγεται πάντα ο καλύτερος για την κατάλληλη θέση. Αποφεύγουμε όμως -και κατά την άποψή μου αυτό συνιστά και μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου- τη “μοριολαγνεία”, η οποία πολλές φορές οδηγούσε στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι, που επιλέγονταν, ήταν πάρα πολύ καλοί στο να συλλέγουν μόρια και όχι κατ΄ανάγκη οι πιο κατάλληλοι για τη θέση».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…