Άρθρο Localit 20 Ιουνίου, 2012

Δημόσια πρόσκληση για επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΕΕΤΑΑ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος φορέων, δομών και ωφελούμενων μητέρων 2012-2013.

Η προκήρυξη αφορά σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ, «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», αυτό που τρέχει ήδη και έχει προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ και το νέο, με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ, στο οποίο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι.  

Οι ενδιαφερόμενες δομές, δηλαδή βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί,  βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας,  παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία  (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α ), θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι 4 Ιουλίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Οι ωφελούμενες μητέρες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από τις 13/07/2012 έως 23/07/2012.  

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 125 εκ. ευρώ από 173 εκ. ευρώ στη τρέχουσα σχολική χρονιά.

Στην προκήρυξη όμως προβλέπεται έκπτωση στην ετήσια προσφερόμενη τιμή από τις ενδιαφερόμενες δομές κατά 15%, έτσι ώστε να μη  περικοπούν κατακόρυφα οι θέσεις των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εκτιμάται ότι  οι διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία παιδιών τη νέα σχολική χρονιά να ανέλθουν  μέχρι 45.000, από 48.000 που ήταν την τρέχουσα. Σημειωτέον ότι οι αιτήσεις ωφελούμενων μητέρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα  εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Επίσης, η μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος «έκοψε» την επιδότηση για τη μετακίνηση των παιδιών. Εφεξής, το έξοδα θα τα πληρώσουν οι ίδιου οι γονείς. Παράλληλα, παιδικοί σταθμοί που δεν προσφέρουν σίτιση στα παιδιά θα χρηματοδοτηθούν με λιγότερα χρήματα ανά θέση.

Να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες Ν. Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας δεν μπορούν να εντάξουν νέες δομές στο πρόγραμμα, καθώς έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια χρηματοδότησης των αντίστοιχων προνοιακών δομών τους. 

Δικαίωμα συμμετοχής δομών

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Δομές που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ως:

  • Βρεφικοί Σταθμοί
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας
  • Παιδικοί Σταθμοί
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.). 

Οι ως άνω Δομές, κατά την υποβολή της αίτησης,  δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε:

  • Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού  Δικαίου αυτών,
  • Επιχειρήσεις του ιδιωτικού δικαίου ή Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του αστικού κώδικα, που νομίμως έχουν τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Στην περίπτωση Δήμων και των νομικών τους προσώπων, εφαρμόζονται και οι διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α). 

Προϋποθέσεις ένταξης γυναικών στο πρόγραμμα

Σε ότι αφορά τις ωφελούμενες μητέρες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις.

  • να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετέχουν οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω (α-δ) προϋποθέσεων εξαιρούνται οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης αλλά μόνο σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στα Τμήματα ΑΜΕΑ των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.       

Δικαίωμα συμμετοχής γυναικών στο πρόγραμμα 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:

  • Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
  • Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 40.000 €.
  • Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
    • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2012) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2012), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).
    • Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.
    • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα
    • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα  με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 Αναλυτικά οι προσκλήσεις και τα σχετικά κείμενα στο link: http://www.eetaa1.gr/enarmonisi/paidikoi_stathmoi_2012/19062012_prosklisi_2012_2013.zip 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…