Άρθρο Localit 17 Νοεμβρίου, 2023

210 εκ. ευρώ για 12 δήμους στη νέα περίοδο του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη»

Με διπλάσιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» και δώδεκα δήμους αντί για οκτώ, από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, θα υλοποιηθεί η νέα περίοδος του προγράμματος, που έχει στόχο την αναγέννηση και αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, μέσα από έργα βελτίωσης των υποδομών των δήμων, έργα πρασίνου και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την περίοδο 2014-2020 και σε αυτό συμμετείχαν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Δέλτα, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη. Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 210 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο πρόγραμμα εντάσσονται πλέον και οι δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου.

Πράσινα δώματα, αστικές αναπλάσεις και έργα αθλητικών υποδομών

Στους στόχους και τις ενδεικτικές δράσεις του νέου προγράμματος Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανοιχτές σχολικές αυλές, πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια, πάρκα τσέπης, αστικές αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους, οικολογικές διαδρομές – μονοπάτια που συνδέουν τον αστικό χώρο με οικότοπους και συστήματα του περιαστικού χώρου, αναπλάσεις πλατειών με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, αποκατάσταση και εξυγίανση ρυπασμένων εδαφών, έργα ενίσχυσης αθλητικού εξοπλισμού και βελτίωσης προσβασιμότητας δημόσιων αθλητικών υποδομών, δράσεις βιώσιμης και ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, έργα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ερευνητικά έργα επιχειρήσεων με παρόχους καινοτομίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας, της τρίτης ηλικίας και των ευπαθών ομάδων.

Πρότυπο μοντέλο λειτουργίας

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» συνεδρίασε, χθες,  με αφορμή την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την έναρξη του νέου προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε τη σημασία της έναρξης των διαδικασιών για το νέο πρόγραμμα από πολύ νωρίς, προτού καν οι νέες διοικήσεις των δήμων αναλάβουν καθήκοντα, τόνισε ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της περιοχής και χαρακτήρισε το έργο πρωτόγνωρο για την άσκηση στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης, μέσω της συνεργασίας της περιφέρειας με τους δήμους.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε ότι οι πόλεις και οι γειτονιές αλλάζουν με 190 έργα νέων πάρκων και χώρων πρασίνου και έργα περιβάλλοντος, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ο καθαρισμός του δυτικού παράκτιου μετώπου του Θερμαϊκού, η απορρύπανση της περιοχής, τα νέα ηλεκτρικά οχήματα και αντιρρυπαντικά απορριμματοφόρα που παραδίδονται στους Δήμους, οι πράσινες σχολικές αυλές, οι ψηφιακές εφαρμογές κ.ά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…