Άρθρο Localit 13 Δεκεμβρίου, 2012

2012 EESC Civil Society Prize

Στην οργάνωση «Δίκτυο Μετάβασης» απονεμήθηκε το πρώτο από τα τρία συνολικά Βραβεία της  Κοινωνίας των Πολιτών 2012, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Θέμα του φετινού βραβείου, που απονεμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ήταν: «Καινοτομία  για μια βιώσιμη Ευρώπη».

Το Δίκτυο μετάβασης είναι  οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και  σήμερα δραστηριοποιείται σε 34 χώρες, με περισσότερες από 1.000 τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, που ασχολούνται με την μετάβαση προς ένα βιώσιμο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.

Το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών, επιβραβεύει τα επιτεύγματα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αναπτύσσουν έργα τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων και συμβάλλουν  στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών. Με το συγκεκριμένο βραβείο η ΕΟΚΕ επιβραβεύει τις κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό εθνικό και τοπικό επίπεδο, και όσο αφορά   το 2012,  καινοτόμες πρωτοβουλίες και προγράμματα που προωθούν νέες και βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές για πιο ολοκληρωμένες κοινότητες.

Παρουσιάζοντας τα βραβεία, ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ   Staffan Nilsson,  δήλωσε εντυπωσιασμένος  από τη δημιουργικότητα και το μοναδικό χαρακτήρα των τριών βραβευθέντων έργων, αλλά και υπερήφανος για τους νικητές του 2012, οι οποίοι όπως είπε, έχουν την κοινωνική καινοτομία στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους,  αποδεικνύοντας  ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα τρία βραβεία είναι :

1ο βραβείο: Δίκτυο Μετάβασης (Ηνωμένο Βασίλειο)

 Το Δίκτυο Μετάβασης, όπως αυτοπαρουσιάζεται, είναι ένας οργανισμός που “εμπνέει, ενθαρρύνει, συνδέει, υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις κοινότητες που αυτο-οργανώνονται γύρω από το μοντέλο μετάβασης, δημιουργώντας τις πρωτοβουλίες που  επανοικοδομούν την  ανθεκτικότητα και μειώνουν τις  εκπομπές  CO2.” Το Δίκτυο που  εδρεύει  στο Ηνωμένο Βασίλειο  είναι ταχέως αναπτυσσόμενο. Έλαβε το πρώτο βραβείο για το έργο του REconomy, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 για να υποστηρίξει μια δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Το  REconomy βοηθά τις τοπικές κοινωνίες  στη  δημιουργία πράσινων επιχειρήσεων και την εισαγωγή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, στις ήδη υπάρχουσες.

2ο βραβείο: CAIS (PT)

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην CAIS, μια Πορτογαλική οργάνωση, για συνολικά επιτεύγματα της στα 18 χρόνια λειτουργίας της. Η CAIS εργάζεται για την προώθηση της αυτονομίας και της υποστήριξης  των αστέγων και των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα προγράμματά τους χαρακτηρίζονται από μεγάλο εύρος περιλαμβάνοντας,  “περιοδικό του δρόμου”, εργαστήρια ανακύκλωσης   “το ποδόσφαιρο του δρόμου”, “πλύσιμο αυτοκινήτων» και παραδοσιακό γυάλισμα παπουτσιών. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών τους  είναι η  καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και της εργασίας. Προσφέρουν στα μειονεκτούντα άτομα, βιώσιμες προοπτικές που  υπερβαίνουν  τη φιλανθρωπία , βοηθώντας τα να επανακτήσουν την αξιοπρέπεια στην οποία έχουν δικαίωμα.

3ο βραβείο: Livstycket (SE)

Το τρίτο βραβείο  έλαβε η οργάνωση  Livstycket, που εργάζεται για την ένταξη των μεταναστών στη Σουηδική κοινωνία. Οι δραστηριότητες της επικεντρώνονται  στη διδασκαλία τη Σουηδική γλώσσα, η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο  της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες μετανάστριες. Το έργο που κέρδισε το βραβείο τους, έχει τίτλο “Πίνουμε τσάι μαθαίνοντας  το γράμμα Ε”. Με την πρωτοβουλία αυτή, η οργάνωση έχει διδάξει αναλφάβητες  μετανάστριες, να διαβάζουν και να γράφουν σε μια φιλική ατμόσφαιρα και με μια αμοιβαία προσέγγιση εκμάθησης.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων μετά από τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία, οι οποίοι χθες το βράδυ αλλά και σήμερα…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΕΣΠΑ το πρώτο μεγάλο έργο του ΣΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεκινά η εκτέλεση του προγράμματος ανάπλασης επιλεγμένων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από…