Άρθρο Localit 07 Μαρτίου, 2018

12.000 μαθητές εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα ανακύκλωσης από τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ

Σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναδεικνύεται η διαδημοτική εταιρία των δήμων Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Μέχρι τώρα δώδεκα χιλιάδες μαθητές φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας και συμμετείχαν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπόνησαν τα στελέχη της, σε μια προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρία να επενδύσει στις καλές πρακτικές, τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και ειδικότερα των μικρών παιδιών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, ανέφερε ότι “αποφασίσαμε να ρίξουμε το βάρος στην δημιουργία αλλά και στην εδραίωση της πράσινης συνείδησης στα νέα παιδιά, ώστε σήμερα ως μαθητές και αύριο ως πολίτες, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους στους πέντε κάδους που βρίσκονται, σε σχολεία, δημόσιους χώρους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά”.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία πράσινων συνηθειών γύρω από θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να απαιτεί χρόνο, αλλά αυτό το γνωρίζουν οι επιστήμονες της εταιρίας που προγραμματίζουν την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής.

“Οι περιβαλλοντολόγοι της εταιρίας μας, ετοίμασαν ένα πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει πλούσια γκάμα από εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία γύρω από θέματα περιβάλλοντος και πράσινης εκπαίδευσης και μόλις έλαβαν την έγκριση από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησαν αμέσως τις ενημερώσεις”, ανάφερε ο κ. Μαυρίδης. Οι ενημερώσεις έγιναν καταρχήν στα Νηπιαγωγεία και ακολούθησαν τα Δημοτικά σχολεία έως και τα Λύκεια.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια 12.000 μαθητές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων έχουν συμμετάσχει ενεργά στα περιβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας έχουν την υποστήριξη της εταιρίας, ώστε οι μαθητές τους να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων και να συμμετέχουν όλοι στην υλοποίηση της δράσης.

Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε τέσσερις εκπαιδευτικές βαθμίδες και κάθε βαθμίδα συμμετέχει με διαφορετικό τρόπο στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των συνηθειών ανακύκλωσης. Η πρώτη και δεύτερη βαθμίδα περιλαμβάνει τα παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Δημοτικού τα οποία συμμετέχουν σε ομαδικό, ή ατομικό εκπαιδευτικό παιχνίδι εντός του σχολείου, ή της αίθουσας και γίνεται με την συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας. Η τρίτη εκπαιδευτική βαθμίδα, που είναι οι μαθητές από τη Δ΄ έως τη ΣΤ΄ Δημοτικού, επισκέπτονται τους κατά τόπους σταθμούς μεταφόρτωσης που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε δήμο, ενώ η τέταρτη βαθμίδα (μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου) επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του κέντρου ανακύκλωσης και την νέα μονάδα (ΜΕΑ) επεξεργασίας απορριμμάτων. “Φιλοδοξούμε μέσα από την δουλειά που κάνουμε στα σχολεία να εδραιώσουμε την ιδέα της ανακύκλωσης των υλικών, να την καταστήσουμε αυτονόητη καθημερινή πράξη” επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης.

Ο στόχος που τέθηκε είναι από το 25% που είναι σήμερα το ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών να αυξηθεί στο 35%, ώστε το 2020 η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να ανακτά το 85% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων της.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει ποτέ, τον εθνικό προϋπολογισμό με τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων, ή αποβλήτων, αφού έγκαιρα εναρμονίστηκε με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ εδώ και ένα χρόνο, διαχειρίζεται τα απόβλητά της με την μέθοδο της μηχανικής διαλογής στην νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Επίσης, στους τέσσερις ξεχωριστούς κάδους, ανακυκλώνεται χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, ενώ εδώ και μερικούς μήνες στον πέμπτο κάδο τα οικιακά βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών).

Πριν από μερικές ημέρες η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ως περιφερειακός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Δυτ. Μακεδονίας, κατά την απονομή των “Greek Green Awards 2018”, βραβεύτηκε με την διάκριση του “Πρότυπου Περιφερειακού Συστήματος Επεξεργασίας Απορριμμάτων”, από το κορυφαίο δίκτυο International Solid Waste Association (ISWA), που προωθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, την βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, και από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών, με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά, καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων

Μια νέα απόπειρα εξαπάτησης καταναλωτών με ψεύτικα μηνύματα στα κινητά (SMS) καταγγέλλει η Δημοτική Επιχείρηση…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την πρόταση για υπαίθριο μουσείο με τα λιθοσώματα της ιστορικής γέφυρας Πλάκας επαναφέρει ο Δήμος Β. Τζουμέρκων

Την πρόταση για τη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου για την ανάδειξη των πεσμένων κομματιών του…

Ρεπορτάζ 05 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 διεκδικεί η Λάρισα

Τον τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας…