Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη μετά τη σημερινή συγκέντρωση αιτούντων άσυλο, κυρίως Αφγανικής καταγωγής, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην πλατεία, μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης.
Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ αλλά και του λιμενικού, που σχημάτισαν κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές και στη συνέχεια διέλυσαν τη συγκέντρωση. Την ίδια ώρα ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης.
Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ανέφερε πως ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού (Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος), προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.
Επίσης μιλώντας ο κ. Μουτζούρης σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για
τα όσα έγιναν κατά τη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας των αιτούντων άσυλο και
λέγοντας ότι ακολούθησε μία «ήρεμη νύχτα» σημείωσε: «Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν
εκεί μήνες, χρόνια».
Οι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πρωτοφανείς για το νησί, όπου
πάνω από 2000 αιτούντες άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί ξεκίνησαν
πορεία από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στο κέντρο σημειώθηκαν
επεισόδια, μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και των αστυνομικών, τα οποία
συνεχίστηκαν και στο χωριό της Μόριας, από όπου πέρασαν οι πρόσφυγες και
μετανάστες, επιστρέφοντας στο ΚΥΤ, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων.
Ο κ. Μουτζούρης είπε πως οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν επί
6,5 ώρες στην πλατεία Σαπφούς, ενώ μετά από επικοινωνία του ίδιου με τον υπουργό
Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού ενισχύθηκαν με μια
διμοιρία. Μετά τα γεγονότα ακολούθησε σύσκεψη με τον δήμαρχο του νησιού. Σχολιάζοντας
τέλος την τροπολογία που κατατέθηκε για τις ΜΚΟ, είπε πως τον είχε ενημερώσει ο
υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης. «Ήταν αίτημά μας,
περιμένουμε να δούμε τι περιέχει», κατέληξε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου
Κώστας Μουτζούρης.
Στ. Πέτσας: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης
Tα δυσάρεστα χθεσινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα επεισόδια στη Μόρια.
Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. «Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.